More

  Германските медиуми предупредуваат за необичен морски феномен: Ако одите во Хрватска, мора да знаете што е тоа

  spot_img

  Време е за одмор, училишниот распуст во Германија штотуку започна, а германските медиуми веќе ги предупредуваат своите граѓани за одмор во Хрватска. Овој пат темата не се цените туку т.н „цветање на морето“.

  Така, ProSieben известува дека по хрватското крајбрежје на Јадранот се шири „кафеава слуз“, што може да ги спречи капачите да пливаат во инаку тиркизната вода.

  Всушност, тоа е морски цут, но поради неговата лигава конзистентност, на социјалните мрежи често се опишува како „морска шуплина“ („Мересротц“), пренесува Poslovni.hr.

  Исто така, феноменот на „расцутување на морето“ годинава кај Ровињ е поинтензивен од кога било.

  Безопасни и нетоксични, но…
  Морските цветови се главно безопасни и нетоксични, но можат да имаат непријатен мирис.

  Веќе во 2023 година во медиумите се појавија извештаи за зголемена акумулација на алги предизвикани од климатските промени. Зафатени се и Карибите, каде теписите од алги понекогаш се видливи дури и од вселената.

  Цветањето на морето
  Станува збор за природен феномен кој во последните денови се појави низ Јадранот. Имаше ненадејна пролиферација на зелени алги, што вообичаено се јавува во пролет или лето.

  Според информациите од Институтот за јавно здравје на Република Хрватска, цутот на морето е извонреден природен феномен кој се јавува при одредени временски услови, како што се промената на температурата на морето и поголеми количини на врнежи во пролетниот период со зголемен внес на хранливи материи. соли на азот и фосфор кои служат како храна за фитопланктонот.

  Првите записи за цутење на морето за Јадранот датираат од 18 век, поинтензивно се појавуваат од 1988 година, а од 2000 година се појавуваат секоја година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img