More

  Езера чија боја е доволна причина да започнете да го планирате вашето следно патување

  spot_img

  Розовите езера се главно толку солени што не можете да потонете во нив, изгледаат одлично на фотографиите, а пејзажите формирани од наслагите на сол изгледаат како да се од друг свет.Jezero Maszir

  Розовите езера се наоѓаат насекаде низ светот. Обично не се ниту најдлабоки ниту најголеми, но се толку специфични по својата боја и толку интересни за луѓето што станаа важен фактор за туризмот на нивните земји. И, се разбира, фотографите ги сакаат.

  Розовите езера имаат црвеникава или розова боја поради високата содржина на сол и присуството на алги кои произведуваат органски пигменти каротеноиди. Најзастапена е Dunaliella salina, зелена микроалга која многу ја сака солта и често ги населува полињата со морска сол.

  1. Езерото Хилиер
  Локација: Средниот остров, архипелагот Речерче, Западна Австралија

  Иако цела посета на Австралија би можела да се планира како обиколка на розови езера, во оваа листа ги вклучивме само најпознатите. Езерото Хилиер се наоѓа во срцето на Мидл Ајленд во Западна Австралија. Позната е по изразената розова боја која не се менува дури и кога ќе ја мачкате водата во садот. Езерото е одвоено од океанот со тесен појас земја, а неговото крајбрежје е покриено со наслаги на сол кои создаваат фантастични форми.

  2. Езерото Ретба (Лак Роуз)
  Локација: Дакар, Сенегал

  Езерото Ретба или Лак Роуз се наоѓа северно од полуостровот Кап Верт во Сенегал, североисточно од Дакар. Розовата боја на водата е особено видлива во сушната сезона. Езерото има многу висока содржина на сол, околу 40%, така што не можете да се давите во него, исто како во Црното Море. Сепак, не претерувајте и научете нешто од локалното население кое таму има мала фабрика за вадење сол. Имено, собирачите на сол кои поминуваат неколку часа дневно во водата на езерото, редовно нанесуваат шеа путер за да спречат солта да им ја изеде кожата.

  3. Лас Салинас де Торевиеја
  Локација: Торевиеја, Шпанија

  Друго непотоне езеро е Салина де Торевиеја во близина на Торевиеја, прекрасен крајбрежен град во југоисточна Шпанија. Две солени езера во неговата околина се одговорни за многу специфична микроклима која се смета за една од најздравите во Европа. А поради поволното време, не е невообичаено туристите да се собираат за да се сликаат покрај ова нереално розово езеро во текот на целата година.

  4. Езерото Масазир
  Локација: Masazır Gölü, Азербејџан

  Масазиргол или Масазир е розово езеро во округот Карадаг, во близина на Баку, Азербејџан. Вкупната површина на езерото е 10 квадратни километри, а езерската вода содржи големи количини на хлориди и сулфати. И да, целата област мириса на сулфур. Езерото Масазир е розово поради високата соленост. Од него се вади сол повеќе од двесте години, а новата солена куќа е изградена пред десет години. Се проценува дека во Масазир чекаат да се соберат уште 1,7 милијарди тони сол.

  5. Лагуна Колорадо
  Локација: Боливија, резерватот Едуардо Авароа

  Езерото Лагуна Колорада се наоѓа во Боливија, во националниот резерват за фауна на Андите Едуардо Аваро и погодувате – тоа е розово. Бојата на езерото е создадена од комбинација на црвени минерали, висока концентрација на боракс и веќе добро познатата алга Dunaliella salina. Ако некогаш сте виделе фотографија од фламинго на розово езеро и сте помислиле дека тоа е фотомонтажа, можеби се лажете. Всушност, фламингото кои живеат овде се розови токму поради она со што се хранат од езерото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img