More

  До летото 2025 година Франција треба да стане најатрактивна земја за туристите

  spot_img

  До летото 2025 година Франција треба да стане најатрактивна земја за туристите. Се вели дека тоа лето го посетиле речиси 100 милиони луѓе од целиот свет.

  Шпанија е омилената туристичка дестинација на светските туристи од летото 2021 година, а во летото 2025 година се очекува да ја посетат 89,5 милиони туристи, пишува српскиот градски магазин.

  Сепак, според GlobalData, шпанскиот примат ќе го преземе нејзиниот сосед, Франција, кој се очекува да биде посетен од 93,7 милиони меѓународни туристи во летото 2025 година. Така Франција по шест години „ќе седне на тронот“. До летото 2019 година, кога започна епидемијата на Ковид-19, таа беше прва, а потоа титулата му ја одзеде јужниот сосед.

  Хана Фри, аналитичар за патувања и туризам во GlobalData, вели дека посетите на Шпанија и Франција ќе продолжат да бидат многубројни во наредните години. „Фестивалите, културата и гастрономијата се работите што ги привлекуваат туристите“, додава тој. „Двете земји можат да им понудат многу на посетителите со нивната единствена култура, кујна и атмосфера. Исто така, и двете се релативно големи, со разновидни пејзажи, секој од нив има и уникатен брег“, вели Фри.

  Зошто Франција е толку популарна туристичка дестинација?
  Земјата е живописна и ги има едни од најпознатите кулинарски уметници, пишува City Magazin.Нуди многу уникатни музеи, древна архитектура, има богата историја и, се разбира, Ајфеловата кула, која има култен статус, покрај тоа, таа е многу повпечатлива лично отколку на фотографиите.

  Лесно е достапен и за европските туристи и граничи со уште осум земји, што веројатно придонесува за тоа што европските туристи претставуваат дури 80 отсто од вкупниот број, пишува британски The Telegraph. Реалниот сообраќај е една од најголемите предности на Франција, според GlobalData, особено железницата. Истовремено, тие ги истакнуваат веќе постоечките и планираните брзи железнички врски во Европската Унија.

  Зачувај N1 на социјалните мрежи Facebook, Instagram и Tw

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img