More

  Најсреќните земји во 2023 година: каде се рангираше Словенија?

  spot_img

  Финска е најсреќната земја во светот шеста година по ред. Останатите нордиски земји исто така влегоа во првите дваесет најсреќни, а оваа година Литванија е новајлија на врвот на најсреќните. Каде се рангираше Словенија?

  Најновиот глобален извештај за среќа е причина за оптимизам. Во споредба со времето пред пандемијата, има зголемување на дарувањето добротворни цели, кое сега е за 25 проценти повисоко. „Добротворната организација, особено помагањето на странци, која значително се зголеми во 2021 година, остана на високо ниво во 2022 година“, изјави за Си-Ен-Ен Џон Хеливел, еден од авторите на Глобалниот извештај за среќа.

  Пандемијата не ја уништи среќата на светот. „Дури и за време на овие тешки години, позитивните емоции останаа двојно почести од негативните, а чувствата на позитивна социјална поддршка останаа двојно посилни од чувствата на осаменост“, рече Хеливел.

  Финска е најсреќната земја во светот шеста година по ред. Оценката главно се заснова на Светската анкета на Галуп. Добри резултати постигнаа и другите нордиски земји: второ рангирана Данска, третопласирана Исланд, шеста Шведска, а седма Норвешка. Жителите на овие земји можат да очекуваат долг живот, имаат висок БДП по глава на жител, нивото на корупција е ниско, луѓето добро се грижат еден за друг и се слободни да донесуваат животни одлуки.

  Новодојденец меѓу 20-те најсреќни
  Меѓу 20-те најсреќни земји, од година во година се појавуваат исти земји, но оваа година Литванија е новајлија на врвот на листата. Оваа балтичка земја постојано растеше во изминатите шест години: во 2017 година беше на 52-то место, а оваа година на 20-то место. Во рангирањето се искачуваат и останатите балтички земји: Естонија оваа година е на 31 место, а Летонија е на 41 место. „Тоа е приказна која се одвива и во останатите земји од Централна и Источна Европа“, коментира Хеливел. Франција испадна од топ 20 оваа година и се рангираше на 21. место.

  1. Финска

  2. Данска

  3. Исланд

  4. Израел

  5. Холандија

  6. Шведска

  7. Норвешка

  8. Швајцарија

  9. Луксембург

  10. Нов Зеланд

  11. Австрија

  12. Австралија

  13. Канада

  14. Ирска

  15. Соединетите Американски Држави

  16. Германија

  17. Белгија

  18. Чешка

  19. Обединетото Кралство

  20. Литванија

  Каде се рангираше Словенија?
  На Словенија за малку и недостасуваше да биде рангирана меѓу дваесетте најсреќни земји. Се најде на 22-то место, кое веќе го зазеде во минатогодишниот извештај.

  Статистиката на Surs покажува дека Словенците се посреќни од пред четири години. Минатата година, во последните четири недели пред истражувањето, две третини од луѓето на возраст над 16 години биле среќни постојано или поголемиот дел од времето. Ова е седум процентни поени повеќе отколку во 2018 година, кога канцеларијата последен пат го измери чувството на среќа.

  Отворена кујна Отворена кујна
  Од соседните земји само Австрија (11. место) е повисоко рангирана од Словенија. Италија е на 33 место, Хрватска е на 48 место, а Унгарија е на 51 место.

  Минатата година Украина и Русија беа во првите редови на светското внимание поради војната. Среќата во Украина се намали, но остана поголема отколку во 2014 година, кога Русија го анектираше Крим. Ова може да се припише на посилното чувство за заедничка цел, добронамерност и доверба во украинското раководство, се вели во извештајот. Довербата во владата се зголеми во двете земји, но многу повеќе во Украина. На овогодинешното рангирање Русија е на 70. место, а Украина на 92. место.

  На 12 јули 2012 година, Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 20 март за Меѓународен ден на среќата. Тој првенствено е наменет да ги потсети луѓето на важноста на среќата во животот на луѓето ширум светот. Меѓународниот ден истовремено повикува на елиминирање на сиромаштијата, намалување на нееднаквоста и заштита на планетата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img