More

  Диетата 16:8 станува се попопуларна, но е многу опасна

  spot_img

  Наизменичното постење е еден од многуте современи начини на кои луѓето се обидуваат да изгубат или одржат тежина.

  Исто така познат како интермитентен пост, овој метод за слабеење ја ограничува исхраната на една личност на одреден временски период – обично осум часа во 24-часовен период – само со проѕирни течности во преостанатите 16 часа. Други методи вклучуваат постење два или три дена во текот на една недела или месец.Колку е ефикасно интермитентно постење?
  Претходните истражувања ги покажаа придобивките од времето на оброците. Анализата на студии на луѓе и животни од декември 2019 година откри придобивки од ограничувањето на внесот на калории за пократок временски период, вклучително и подобрување на долговечноста, понизок крвен притисок и губење на тежината. (Сепак, многу од овие студии беа на глувци, а студиите за луѓе беа многу пократки, само неколку месеци.)

  Сепак, едногодишното истражување објавено во април 2022 година, кое следело 139 возрасни Кинези, кои се движат од прекумерна тежина до значително дебели, не покажа никаква корист од внесот на калории за губење на тежината или за подобрување на кардиоваскуларното здравје.

  Загрижувачки нови наоди
  Истражувањето презентирано оваа недела веднаш предизвика скептицизам и критики од експертите кои велат дека јадењето во рок од осум часа или помалку е значително поврзано со 91% зголемен ризик од смрт од кардиоваскуларни болести, во споредба со јадењето помеѓу 12 и 16 часот.

  Резимето на прелиминарното истражување, кое сè уште не е рецензирано или објавено, беше претставено во понеделникот во Чикаго на конференцијата на Американското здружение за срце.

  „Бевме изненадени кога откривме дека луѓето кои следеле 8-часовен распоред за исхрана, ограничен со време, имаат поголема веројатност да умрат од кардиоваскуларни болести“, рече вишиот автор на студијата Виктор Вензе Жонг, професор и раководител на Одделот за епидемиологија и биостатистика во Шангај. Универзитет Џиао Тонг, Медицински факултет во Кина.

  „Резултатите од нашата студија ја покажуваат потребата за повнимателен, персонализиран пристап кон препораките за исхрана и усогласување со здравствениот статус на поединецот и најновите научни докази“, рече Жонг во изјавата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img