More

  Кој ќе преговара во име на БиХ со ЕУ? Ова е прашањето на сите прашања за политичките функционери, некои од нив самите си го сугерираат

  spot_img

  Кој ќе биде прв пред земја кога конечно ќе пристигне зеленото светло? Па, тоа е прашањето на сите прашања за политичките претставници. Не динамиката на исполнување на европските задачи, ниту придобивките од преговарачкиот статус, туку позицијата главен преговарач.

  Владимир Дробњак, кој зборува англиски и француски, е одговорен за преговорите со Европската унија, радио дипломат од кариера, поранешен постојан претставник на таа земја во Обединетите нации. За Србија таа работа ја работи министерката за евроинтеграции Тања Мишчевиќ, доктор по политички науки која предавала во Бон и Рим, зборува руски и англиски јазик. Предраг Зеновиќ, предавач и истражувач по политички науки, кој зборува англиски, италијански и шпански и користи француски освен руски и германски јазик, оваа работа ја работи за Црна Гора.

  Печатот на одлуката за преговарачкиот статус на Босна и Херцеговина се уште не е ставен, но веќе се наметна прашањето, кој ќе ја врши една од најодговорните работи на нејзиниот пат во име на државата?

  „Сметаме дека министерот е Бошњак, заменикот е Хрват, директорот на Дирекцијата за евроинтеграции е Бошњак, дека и Федерацијата како субјект и двата конститутивни народи, Бошњаците и Хрватите, се задоволни од овие преговори. структури и дека е сосема природно главниот преговарач да биде од Република Српска и тоа место со право ќе го бараме, изјави неодамна Милорад Додик, претседател на СНСД.

  И еве, во момент на оптимизам, се навестува нова политичка тема за која ќе зборуваат лидерите на владејачката коалиција штом бирократите во Брисел ќе ја запечатат одлуката. За разлика од Додик, министерот за надворешни работи не смета дека главната квалификација за шеф на преговарачкиот тим треба да биде етничката припадност.

  Потребен ни е стручен, квалификуван човек кој ќе го спроведе овој процес во интерес на сите граѓани, немам предрасуди од каде ќе дојде“, изјави Елмедин Конаковиќ, претседател на НиП.

  Има и квалитетни, тврди опозиционерката на Додик Јелена Тривиќ, претседателката на НФ, дури и самата се кандидира за функцијата.

  „Имаме квалификувани луѓе, познавам многу луѓе во оваа земја и ако не се занимавав со политика, можеби ќе бев квалификуван да се занимавам со тоа, со оглед на тоа што предавам на Универзитетот и некои предмети поврзани со регионалната економска интеграција и зборуваат јазици“, рече Тривиќ.

  Но, иако е речиси сигурно дека оваа функција на крајот ќе биде и политичка, покорисно би било да ја извршува непартиска личност, сметаат аналитичарите од Сараево и Бањалука.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img