More

  Денеска е Велики петок

  - Advertisement -

  Денеска е Велики петок, денот кога, според верувањата, умре Исус Христос, распнат на крстот на Голгота.

  Велики петок се смета за најтажниот ден на христијанството. На тој ден не се служи литургија, освен ако не е Благовештение.

  Според преданието, Исус бил одведен од куќата на првосвештеникот Кајафа кај римскиот прокурист Понтиј Пилат, кој го осудил да биде распнат. Гледајќи што му прават луѓето и војниците, Исус рече: „Татко, прости им, зашто не знаат што прават“.

  Пости на Велики петок. Вообичаено е на тој ден да се бојадисуваат велигденски јајца, најчесто во црвена боја, што ја симболизира Христовата крв.

  На Велики петок луѓето не пеат, не се радуваат, а од Велики четврток до Велигден (недела) кога, според верувањето, Исус воскреснал, црковните ѕвона не бијат бидејќи тие се знак на радост во православната црква, туку времето на богослужба и прогласување на мртвите се најавува дрвена копче.

  Овој ден на христијанска жалост е последен и најважен во неделата на страдањата за целиот христијански свет, а неговата смрт е вовед во радоста на Воскресението, кое православната црква го празнува годинава во недела на 2 мај.

  Во православните цркви не се служат литургии на Велики петок, туку царски часови со читање на Евангелието за настаните од деновите на страстите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img