More

  Канада мигрира 40 шумски бизони во Алјаска за да го спаси видот

  spot_img

  Канадската влада објави дека одлучила да премести околу 40 шумски бизони од северна Алберта во Алјаска за да создаде доволно големо стадо од овие животни за да обезбеди долгорочен опстанок на ова најголемо копнено животно во Северна Америка.

  Шумскиот бизон во Канада има статус на загрозен вид од 2003 година, а бројот на единки сè уште се намалува, па му се заканува исчезнување доколку не се преземе нешто за да се заштитат.

  Во текот на почетокот на 19 век, бројот на шумски бизони, поголем од рамничарските бизони, бил проценет на околу 168.000 во северозападна Канада и во внатрешноста на Алјаска, но до крајот на 19 век, останале само неколку стотици.

  Во Алјаска, во 2015 година во Алјаска беше започнат проект за реставрација на популацијата на диви свињи, а сегашниот број на единки од овој вид во западна Алјаска се проценува дека е поголем од 100.

  Покрај Алберта, шумскиот бизон може да се најде и во Канада, Британска Колумбија, Јукон и северозападните територии.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img