More

  Мајкрософт го престигна Apple како највредна компанија, додека вештачката интелигенција продолжува да привлекува продавачи

  spot_img

  Мајкрософт ја презеде титулата за највредна компанија во светот, која Apple ја имаше од 2021 година. И двете компании имаат пазарна капитализација од околу 2,88 трилиони долари. Пред две години, Apple стана првата компанија која достигна пазарна вредност од 3 трилиони долари.

  KapitalRS, за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на акциите на Microsoft и Apple преку интернет (т.н. финансиски договор за разлика, англиски CFD) или едноставно сакаат да го прошират своето знаење, подготви бесплатен водич „Како да тргувајте со цената на акциите“. Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаење и можете да го преземете преку линкот подолу.

  Преземете го бесплатниот водич „Како да тргувате со цените на акциите“ овде.
  Мајкрософт го престигна Apple откако компанијата ги претстави своите производи на настан за вештачка интелигенција што се одржа во Сан Франциско во јануари. Мајкрософт е во центарот на вниманието на полето на вештачката интелигенција преку финансиско партнерство со OpenAI, компанијата одговорна за водечкиот чет-бот, ChatGPT. Компанијата го претстави Kopilot – производ што го користи во својот 365 софтвер за повеќе платформи – сега достапен за потрошувачите и бизнисите.

  Apple работи со вештачка интелигенција подолго од Microsoft. Беше кажано и дека проектот на Apple за развој на електричен автомобил наречен Титан ќе се базира речиси целосно на вештачка интелигенција. Трговците на мало веруваат дека Apple наскоро ќе создаде огромна лудило со својот најнов производ со вештачка интелигенција – Apple Vision Pro. Овој VR сет стана достапен за нарачка на 19-ти јануари.

  Цената на акциите на компанијата оваа година благо падна, главно поради слабите перформанси на кинеската економија. Сепак, акциите на Мајкрософт продолжуваат да растат заедно со повеќето други акции поврзани со вештачката интелигенција и веќе се зголемуваат за околу 4,7%.

  Преземете го бесплатниот водич „Како да тргувате со цените на акциите“ овде.
  Инвестициските банки остануваат оптимисти дека вредноста на двете компании ќе продолжи да расте. Додека Citigroup наведува целна цена за Apple од 230 долари, Wedbush верува дека акцијата ќе се зголеми на 250 долари. Ведбуш вели дека Мајкрософт ќе скокне на 455 долари, додека БНП наведува цел од 471 долари.

  Извори: Reuters, CNBC, Bloomberg

  Овој текст е подготвен и одобрен од инвестицискиот советник, Светислав Милутиновиќ, вработен во Капитал РС АД. а.д. Белград, булевар Северни 6, инвестициско друштво под надзор на Комисијата за хартии од вредност на Република Србија, број на лиценца: 5/0-02-672/18-16.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img