More

  Зошто луѓето родени во септември се посебни?

  spot_img

  Летото привршува, жештините стивнаа. Одлично време е да се роди дете, така што сите мајки кои треба да се породат во септември може да се сметаат за среќни.

  Постојат неколку причини зошто луѓето родени во септември се толку посебни.

  Многу е веројатно дека ќе бидат успешни на училиште
  Студијата објавена од Националното биро за економски истражувања покажа дека луѓето родени во септември често се поуспешни на училиште.

  Тие припаѓаат на половина од постарите деца во одделението, а тоа често води до академски успех, бидејќи и шест месеци прават голема разлика за помалите деца.

  Веројатно ќе биде поуспешен во спортот
  Успехот во училиштето не е единствената предност на луѓето родени во септември. Истражувањата покажуваат дека луѓето родени во овој месец често се поуспешни во спортските активности.

  Помалку е веројатноста да имаат биполарно растројство
  Според истражувањето објавено во 2012 година во списанието PLOS One, луѓето родени во септември имаат помала веројатност да имаат биполарно растројство во зрелоста.

  Научниците не ја знаат точната причина зошто е тоа така, тие претпоставуваат дека улога игра и пренаталната изложеност на малку поголема количина на витамин Д.

  Тие го слават својот роденден во најпопуларниот роденденски месец
  Неколку научници ги споредиле податоците за бројот на раѓања и откриле дека септември е најпопуларниот месец за породување.

  Тоа го препишуваат на божиќните и новогодишните празници. Тие веруваат дека ова е време кога жената има најголема веројатност да забремени.

  Постојат неколку причини зошто луѓето родени во септември се толку посебни.

  Според Мет Стајлс, кој собрал податоци за раѓањата меѓу 1994 и 2014 година, најмногу деца се родени на 9, 12 и 19 септември.

  Таа веројатно нема да биде ниту премала ниту преголема при раѓањето
  Истражувањата покажаа дека родените во септември не се големи по раѓање, туку оние кои се родени порано во лето, па дури и не спаѓаат во групата мали деца како зимските деца.

  Помалку се шансите да западнат во неволја
  Истражувањето според кое луѓето родени во септември се поуспешни на училиште покажале и дека овие луѓе ќе имаат помалку проблеми со законот од оние родените во август, пренесува Index.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img