More

  Зависност од капки за нос: Доктор објасни колку може да биде опасно

  spot_img

  Капките за нос се незаменливи во лекувањето на симптомите на настинка, но многумина не го земаат предвид предупредувањето дека треба да се користат само неколку дена. Специјалистот за оториноларингологија Владан Шубаревиќ за Нова.рс објасни кога се јавува зависност од капки за нос и колку тоа може да биде опасно.

  „Болеста Rhinitis medicamentosa, која во пракса се рефлектира како зависност од употреба на вазоконстрикторни капки или спрејови за нос, е сè почеста, пред се кај помладата и средовечната популација, а зачестеноста на појава се движи од 1 до 9%. што е многу голем број“, вели тој. д-р Шубаревиќ за Нова.рс.

  Според него, станува збор за хронични воспалителни промени на носната слузница предизвикани од прекумерна употреба на назални вазоконстрикторни капки или спрејови.

  „Треба да се користат селективно, само во одредени ситуации и по можност по препорака на лекар. Секако, препорачливо е да се користат посовремени генерации на лекови базирани на имидазолин, кои се многу побезбедни и поефикасни и многу помалку шанси да предизвикаат медицински ринитис. „Постарите назални деконгестиви се претежно деривати на ефедрин и релативно брзо го доведуваат пациентот до медицински ринитис и зависност од дрога, понекогаш веќе по десет дена секојдневна употреба“, посочува докторката.

  Како да станете зависни од капки за нос?
  „Причините за оваа појава се вистинската потреба на луѓето кои имаат проблеми со дишењето низ нос предизвикани од разни заболувања, од кои најчести се алергискиот и вазомоторен ринитис, повторен акутен ринитис (кивање), девијација на носната преграда, назални полипи. , но и големата ефикасност на назалните деконгестиви за брзо да даваат ефект и да ги ублажат тегобите. Поради ова, луѓето многу лесно се одлучуваат да ги користат овие препарати“, објаснува д-р Шубаревиќ.

  Проблемот настанува кога луѓето често и предолго користат назални деконгестиви, што доведува до спротивен ефект.

  „Периодите на подобрување на носното дишење се се пократки и пократки, а измеѓу има уште потешко назално дишење, што повторно е причина што се почесто се користат деконгестиви и со тоа се влегува во маѓепсан круг. Причината за тоа се хроничните промени кои се развиваат во носната слузница при злоупотреба на деконгестиви. Видливиот резултат е впечатливо отекување на целата назална слузница, што значително го намалува просторот за дишење, но и ја ослабува насоцилијарната функција која е од големо значење за функцијата на носот.“

  Опасни последици – од атрофија на мукозата до работ на депресија
  „Пациентите со ринитис медикаментоза пријавуваат често или постојано останување без здив со повремени изливи на секрети, кои исто така доведуваат до хронично дишење во устата, сува уста и ‘рчење. Овие поплаки го принудуваат пациентот се почесто да ги користи овие препарати, а во пракса сум сретнал пациенти кои користеле по едно шише спреј дневно, а некои од нив отишле дотаму што не го пуштале шишето со спреј од раце. .

  Ова може да предизвика бројни последици.

  „Со текот на времето, носната слузница може да оди во атрофија со красти и во нос без никаква функција. Сите пациенти со овој проблем наведуваат дека квалитетот на животот им е значително намален, а некои од нив поради тоа биле на работ на депресија“, вели д-р Шубаревиќ.

  Третман
  Третманот на зависност од капки за нос пред сè подразбира прекин на употребата на овие препарати.

  „Како и со секоја зависност, пациентот мора да биде свесен за проблемот и да има желба и волја да го реши проблемот. Терапијата што се користи главно е поврзана со назални кортикостероиди и, во помала мера, антихистаминици и спрејови со морска вода со додавање на еукалиптус. Во екстремни случаи се прават помали интервенции во форма на интраназална кортикостероидна инјекција“, вели д-р Шубаревиќ и додава дека понекогаш резултатот е комплетен за еден месец, а понекогаш трае од шест до 12 месеци или подолго.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img