More

  Мигрената не е обична главоболка: Многумина не знаат доволно за оваа болест

  - Advertisement -

  Одбележувајќи го хрватскиот ден за мигрена, Здружението „Мигрена Хрватска“ во текот на следната недела ќе спроведе низа активности насочени кон помош на заболените и информирање за оваа невролошка болест која често е недијагностицирана, нелекувана и сфатена како „честа главоболка“.

  Во Загреб здружението организираше јавно-здравствена кампања на плоштадот Петр Прерадовиќ, при што граѓаните можат да се запознаат со мигрената, нејзината превенција, дијагноза, третман и подобрување на квалитетот на животот, а можат да посетат и купола која симулира напад на мигрена со цел да се доближат до она што го доживуваат.и со што се справуваат заболените.

  Според епидемиолошките истражувања, 12 отсто од вкупното население страда од мигрена, а таа е почеста кај жените отколку кај мажите. Во Хрватска од мигрена боледуваат околу 400.000 луѓе.

  Раководителката на невролошката поликлиника КБЦ Загреб, Дарија Маховиќ Лакушиќ, посочува дека има многу помалку дијагностицирани пациенти, а причина за тоа е ретката појава на напади, поради што пациентите не се прегледуваат од невролог или пациентите често се сами – лекувајте.

  Со оглед на тоа што пациентите со мигренозни главоболки страдаат од силни болки кои се влошуваат при секоја физичка активност, а често имаат гадење и повраќање и им пречи светлината и бучавата, овој тип на главоболка го оневозможува пациентот во извршувањето на секојдневните активности и деловните обврски.

  Мигрената претставува голем социо-економски товар за општеството. Се смета дека една третина од трошоците за лекување на мигрена доаѓаат од лекови и прегледи на лекар, а дури две третини од индиректни трошоци кои вклучуваат изгубени работни денови или намалена ефикасност на работа.

  „Се проценува дека тоа е најскапата невролошка болест во Европската унија, за која годишно се трошат над 27 милијарди евра“, вели Маховиќ Лакушиќ.

  Мигрената е главоболка која трае помеѓу четири и 72 часа без лекови, а болката е со умерен до значителен интензитет.

  Околу 60 проценти од пациентите имаат болка во половина од главата, додека други имаат дифузна, обично пулсирачка болка, со можно гадење и/или повраќање. На пациентите често им пречи светлината, бучавата и мирисите, а главоболката се влошува со физичка активност.

  „Со оглед на тоа што мигрената обично започнува на пубертетска возраст, а кај поголемиот дел од женската популација трае до менопаузата, значително ја загрозува работоспособната популација“, вели Маховиќ Лакушиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img