More

  Локална анестезија: Видови, кога се применува и кои се сите можни несакани ефекти?

  spot_img

  Локалната анестезија се применува само на мал дел од телото, односно на местото каде што ќе се изврши зафатот. Овој тип на анестезија делува на тој начин што анестетикот нанесен на некоја област ги вкочанува нервите и ги спречува да го пренесат чувството на болка во мозокот.

  Локалната анестезија е процедура со која мал дел од телото привремено се отепува со примена на анестетик за безболно да се спроведе хируршка процедура, вадење заб, дијагностичка процедура како биопсија и слично.

  Локалната анестезија се разликува од општата анестезија по тоа што, за време на процедурата, вие сте будни, односно целосно свесни за сè што се случува.

  Видови локална анестезија
  Локалната анестезија служи за вкочанетост само на делот од телото на кој се изведува одредена процедура. Во нејзиниот случај, анестетикот што бил нанесен ги вкочанува нервите, па чувството на болка не допира до мозокот.

  Постојат два вида локална анестезија во однос на тоа како се администрира: локална анестезија и анестезија со инјектирање.

  1. Локална анестезија

  Локалните анестетици се нанесуваат директно на кожата или мукозните мембрани, како што се внатрешноста на носот, устата или грлото, и доаѓаат во форма на:

  – течност

  – крем

  – гелови

  – спрејови

  – лепенка

  Локална локална анестезија се користи за процедури како што се: нанесување или отстранување конци, секоја процедура која вклучува боцкање на кожата со игла, поставување катетер, третирање на кожата со ласер, операција или екстракција на заб.

  Некои анестетици кои се нанесуваат директно на кожата може да се купат и во аптеките и најчесто се користат за контрола на болката од отворени рани, помали изгореници, осип, каснувања од инсекти, хемороиди и силни болки во грлото.

  2. Анестезија која се инјектира со инјектирање

  Анестезијата за инјектирање се инјектира во ткивото што треба да се третира, а не во вена, и главно се користи за:

  – реставрација на корените на забите

  – биопсија на кожа, коскена срцевина и слично

  – отстранување на поткожни израстоци

  – отстранување бенки

  Видот на локална анестезија што ви треба ќе го одреди лекарот што ќе ја изврши процедурата. Лекарот ќе донесе одлука врз основа на неколку фактори, како што се времетраењето на процедурата, локацијата и големината на областа што треба да се вцепи, како и лековите што ги земате и вашето општо здравје, исто така, ќе играат улога.

  Несакани ефекти од локална анестезија
  Локалната анестезија е генерално безбедна и генерално не предизвикува никакви несакани ефекти освен пецкање во третираната област по завршувањето на анестетикот.

  Еден од навистина ретките несакани ефекти на локалната анестезија е алергиската реакција, но таа се јавува кај многу мал број луѓе.

  Лицето кое примило локална анестезија треба да внимава да не се повреди во време кога не чувствува болка, на пр. да не го гризе образот или јазикот по стоматолошки третман.

  Ова се привремени несакани ефекти од локална анестезија што може да се појават кај некои луѓе:

  – заматен вид, вртоглавица и повраќање

  – главоболки

  – грчење на мускулите

  – продолжување на вкочанетост, слабост или пецкање

  Некои поединци може да имаат и алергиска реакција и да развијат осип, чешање и отежнато дишење.

  Дополнително, понекогаш може да се појави цијаноза – каде што кожата на пациентот станува синкава или сивкаста кај поединци со потемна кожа. Ова се случува поради проблеми со циркулацијата или недоволна оксигенација на крвта.

  Предозирање со локален анестетик, исто така, може да доведе до напади, кои можат да бидат опасни по живот.

  Заклучок
  Локалната анестезија се применува за да се спречи болка за време на помали хируршки зафати со „отепување“ на дел од телото.

  Постојат два вида локална анестезија – локална анестезија, односно анестетици кои се нанесуваат директно на кожата и анестетици кои се инјектираат во ткивото.

  Несаканите ефекти од локалната анестезија речиси и да ги нема, а само многу мал број луѓе имаат алергиска реакција на анестетиците кои се применуваат локално.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img