More

  Забележан среден интензитет на активност на вирусот на грип

  spot_img

  Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ соопшти дека во петтата извештајна недела, од 29 јануари до 4 февруари, биле пријавени 15.110 случаи на заболени слични на грип.

  Споредено со претходната недела, има зголемен број на заболени од болести слични на грип.

  Во оваа извештајна недела продолжува да се регистрира среден интензитет на активност на вирусот на грип и регионална географска дистрибуција.

  Највисоки стапки на инциденца на болести слични на грип се регистрирани во областите Златибор, Пирот и Средњобанат, додека највисоки стапки специфични за возраста се забележани во возрасни групи од пет до 14 години и кај деца до четири години.

  Досега во Србија се потврдени типови на вируси на грип: A(H1)pdm09, A(H3) и B, со доминација на вирусот на инфлуенца подтип A(H3), според Батут.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img