More

  Во основното училиште во Горење се појави шуга

  spot_img

  Во едно од основните училишта во Горење, две ученички развиле шуга.

  Во основното училиште Антон Томаж Линхарт во Радовљица, шуга се појавила кај две ученички од предметното ниво кои се дружеле, објави директорот Борис Мохорич на веб-страницата на училиштето. Тој ги повика учениците и нивните родители да внимаваат на промените на кожата на децата или појавата на чешање и во случај на симптоми да посетуваат лекар.

  Се вели дека шуга се појавила во исто време кај ученик во едно од блиските училишта во Лешче, пренесува Slovenske novice.

  Шуга или шуга е заразна болест на кожата предизвикана од грини наречена шуга. Промените на кожата се резултат на имунолошкиот одговор на грините и неговите секрети. Повеќе во статијата: Шуга: кои се симптомите и како се лекуваат

  Шугата се шири преку близок физички контакт, како што се држење за рака долго време, спиење во ист кревет или секс со заразено лице. Обичниот допир, како што е ракување или прегратка, обично не е доволен за инфекција, пишува Националниот институт за јавно здравје (NIJZ).

  Сите членови на семејството и другите блиски контакти, како што се соучениците или наставниците, мора да се третираат истовремено со болните луѓе, дури и ако немаат осип или чешање, бидејќи промените на кожата и чешањето се појавуваат дури две до шест недели по инфекција.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img