More

  Грција воведе ново правило на плажите

  spot_img

  Од оваа сезона туристите во Грција нема да бидат принудени да трошат 10, 20 или повеќе евра дневно за изнајмување лежалка и чадор. Според новиот закон, чија примена почнува оваа пролет, половина од површината на плажата мора да остане достапна за јавноста. Тоа значи дека посетителите ќе можат да ја користат бесплатно, односно да ја рашират својата подлога или пешкир и да го отворат чадорот за сонце.

  За потсетување, минатата година локалните жители на грчките острови се побунија против приватизацијата на плажите, барајќи слободен пристап и простор за оние кои не сакаат да изнајмуваат лежалки. Овој протест наречен „движење на пешкирите“ беше насочен против претприемачите, хотелиерите и сопствениците на кафулиња на плажа кои понекогаш наплаќаат превисоки цени за изнајмување чадори и лежалки. Така, луксузна лежалка на островот Парос може да чини и до 120 евра. Во некои туристички региони во Грција, луѓето кои не сакаат да плаќаат високи цени за изнајмување или не можат да си го дозволат тоа, воопшто не смеат да влезат на плажите.

  Според грчките медиуми, целта на новата регулатива е да се реши прашањето за приватно окупирање на јавните плажи. Предвидено е делот што е даден под концесијата повеќе да не може да биде повеќе од 50% од вкупната површина на плажата, а максималната да биде 500 метри квадратни. На пример, ако плажата е 10.000 квадратни метри, најмалку 5.000 квадратни метри мора да останат слободни.

  Закупците можат да покријат до 60% од одобрената површина со чадори, лежалки и опрема за рекреација, а во областите означени како Натура, само 30%.

  Прописите предвидуваат дека концесионерите мора да исполнуваат различни обврски, меѓу кои редовно чистење на плажите и поставување санитарна инфраструктура. За следење на почитувањето на законот, Владата ќе имплементира две нови алатки. Новата дигитална апликација ќе им овозможи на граѓаните директно да пријават прекршоци, како што се влегување во јавни простори, лоша хигиена или несоодветни услужни објекти. Состојбата дополнително ќе се следи преку дронови и сателитски снимки. Доколку се утврдат прекршоци, предвидени се парични казни.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img