More

  Во КБ Меркур за прв пат на еден пациент му беа пресадени пет органи истовремено

  Во клиничката болница Меркур во изминатата недела се извршени 12 трансплантации на органи кај седум приматели, меѓу кои и првата мултивисцерална трансплантација на пет органи кај еден пациент кој добил желудник, тенко и дебело црево, црн дроб и панкреас.

  „Овој тип на операција се изведува само во 11 европски центри, а десет такви операции се прават годишно во цела Европа“, рече директорот на болницата Марио Старешиниќ во неделата на прес-конференција одржана во Меркур по повод Националниот ден на дарувањето органи и ткива. и Трансплантација.

  Пациентот кој доби пет органи е роден 1969 година, добро закрепнува и неговата состојба со недели ќе ја следат анестезиолози, хирурзи, интернисти, гастроентеролози, нефролози, патолози и радиолози.

  Боледува од тромбофилија, од која имал стомак полн со дебели садови и секој ден имал барем по едно внатрешно крварење, па единствена опција била трансплантација. Оваа операција беше и ретрансплантација бидејќи примателот веќе доби црн дроб во 2023 година.

  „Ова е успех на целиот тим. Откако ќе започне трансплантацијата, немате многу време. Сите ние, од возачите кои ги превезуваа органите од Осиек до хирурзите, моравме да бидеме совршено координирани. Успеавме да направиме се за помалку од шест часа“, изјави Стипислав Јадријевиќ, тим лидерот, кој ја изврши операцијата пред три дена.

  Во КБ Меркур во последната недела се извршени 12 трансплантации на органи кај седум приматели. На еден пациент му биле трансплантирани три црн дроб, три бубрези, панкреас и мултивисцерална трансплантација на пет органи.

  Во последните 25 години во Меркур се извршени над 1.800 трансплантации на црн дроб, 700 трансплантации на бубрези, 220 трансплантации на панкреас и 4 црева. Последната трансплантација на мултивисцерален орган во Меркур се случи во 2022 година, кога беа вклучени три органи, а пациентот денес е во добра физичка состојба.

  Посебно треба да им се заблагодари на донаторите, без нив нема трансплантација, а донатори можеме да бидеме сите“, велат од медицинскиот тим на КБ Меркур.

  Инаку, оваа недела беше национален ден на дарување органи и трансплантација, а од Министерството за здравство истакнаа дека минатата година биле извршени 300 трансплантации на цврсти органи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img