More

  Во еден од најжешките градови во светот температурите достигнуваат до 54 степени

  spot_img

  Кувајт, Карачи и иранскиот град Ахваз доживуваат некои од највисоките температури во светот. Екстремните горештини во комбинација со лошиот квалитет на воздухот може да имаат сериозни последици по здравјето на жителите.

  Кувајт понекогаш е толку жежок што може да се видат птици како паѓаат од небото, а со причина се смета за еден од најжешките градови во светот, каде температурата достигнува над 50°C.

  Толку е жешко што локалните жители ја опишаа топлината како „неподнослива“ во текот на летото, пишува Metro.co.uk.Арх
  Какво е времето во Кувајт?
  Градот почнува да се загрева во мај, а температурата продолжува да расте во текот на летните месеци.

  Кувајт е бетонска метропола и како таква ја задржува топлината. Во градот, кој е познат по огромните резерви на нафта, паѓа малку дожд, што дополнително ја влошува ситуацијата.

  Највисоката температура забележана од кувајтската метеоролошка станица Митриба, која се наоѓа на околу 90 минути надвор од градот Кувајт, изнесува неверојатни 54°C.

  Недостатокот на влага доведе до песочни бури кои секоја година стануваат се поинтензивни, што ја прави топлината уште посилна.

  Како се справувате со топлината од 50°C?
  Трите милиони жители на Кувајт Сити имаат тенденција да останат во затворени простории во климатизирани домови, автомобили и канцеларии и го ограничуваат своето време надвор. Има и многу затворени трговски центри, вклучувајќи и цела улица обложена со палми.

  Кремите за сончање и ладниот туш секако се задолжителни – иако сонцето може да ги загрее цевките, што значи дека дури и ладната вода е луксуз.

  Кувајтската влада исто така дозволи погребите да се одржуваат ноќе наместо дење за да се избегне сонцето.

  Животните немаат толку среќа кога станува збор за бегство од жештината – локалното население пријавило дека виделе птици како паѓаат мртви од небото, морски коњи како „готвени“ покрај морето и гулаби кои се обидуваат да останат живи гушкајќи се под сенка за да останат смирени.

  Единствената позитивна работа во животот во еден од најжешките градови во светот е тоа што во текот на летните месеци улиците и патиштата се прилично тивки, со толку многу луѓе кои одат на долги одмори и се враќаат само кога ќе се олади.

  Но, дури и кога Кувајт не се соочува со рекордни горештини, просечните температури сè уште се прилично високи и достигнуваат 45 °C.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img