More

  Турските научници тврдат дека имаат доказ за постоењето на Г-точката

  spot_img

  Турските научници тврдат дека имаат доказ за постоењето на Г-точката
  Истражувањето го спровеле во 2021 година, а во него учествувале 89 жени.

  Дали Г-точката навистина постои или е само мистерија која од памтивек ја буди фантазијата на жените, но и на мажите кои сакаат на своите партнерки да им обезбедат незаборавен и повеќекратен оргазам.

  Иако можеби никогаш нема да го дознаеме одговорот на ова прашање, научниците од Турција тврдат дека имаат докази дека оваа митска точка навистина постои, пренесува Zimo.

  Според овие тврдења, Г-точката се наоѓа на неколку сантиметри во горниот ѕид на вагината, а интересно е што до овие сознанија не дошле со истражување на жени кои успеале да доживеат неверојатни и претходно неснимени оргазми, туку сосема спротивно: следејќи жени кои доживеале помал број оргазми и оргазми со помал интензитет.

  Шест месеци научниците од болницата Кору Анкара го следеле опоравувањето на жените кои биле подложени на операција за затегнување на мускулите на предниот ѕид на вагината.

  Во истражувањето биле следени 89 пациентки на возраст од 24 до 62 години, а научниците ги следеле податоците за нивните сексуални искуства пред и по операцијата.

  Тие биле оперирани бидејќи ослабените мускули предизвикале спуштање на мочниот меур во предниот ѕид на вагината, што, како што коментираат од оваа болница, е еден од најчестите гинеколошки проблеми, а слабеењето на мускулите најчесто е предизвикано од породување, прекумерна тежина или поминува низ менопауза.

  Но, додека операцијата реши еден проблем, на многумина им предизвика уште еден, многу поголем проблем на жените.

  Имено, додека возбудата и желбата за секс останале исти по операцијата, не може да се каже истото за задоволството за време на сексот, бидејќи интензитетот и зачестеноста на оргазмите значително паднале. Причината за тоа, објаснуваат авторите на студијата, е што Г-точката најверојатно била оштетена при операцијата.

  Иако постоењето на самата Г-точка не е докажано, истражувачите во оваа студија нагласуваат дека е општо прифатено дека ерогената зона која се наоѓа во предниот ѕид на вагината е „една од најважните структури за женски сексуален оргазам“. и ја игра најважната улога во нејзиното постигнување.

  Врз основа на резултатите од ова истражување, научниците предлагаат алтернативни методи за лекување на пролапс на мускулите, како што е ласерската терапија, со цел да се избегнат споменатите проблеми.

  Но, треба да се нагласи дека истражувањето е спроведено шест месеци по операцијата, а нема податоци дали состојбата со текот на времето се подобрила и се вратила во старата состојба, за што се неопходни подолготрајни студии.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img