More

  Цените на горивата значително паднаа на полноќ

  spot_img

  На полноќ значително поевтинија бензините, дизелот и нафтата за греење. Новите цени ќе важат до и заклучно со понеделник, 4 декември 2023 година.

  Цената на бензинот од 95 октани на бензинските пумпи надвор од автопатиштата на полноќ се намали за 2,6 центи на 1,508 евра, на дизелот за 6,4 центи на 1,544 евра и на нафтата за греење за 6,3 центи на 1,132 евра за литар. Акцизите останаа непроменети, соопшти Министерството за животна средина, клима и енергетика. Новите цени ќе важат до и заклучно со 4 декември.
  Акцизата за бензинот од 95 октани во моментов е 0,49051 евро за литар, а за дизел гориво 0,42267 евра. Доколку не се регулираа цените, според проценката на министерството, за литар бензин ќе треба да се одбијат околу 1,546 евра, а за литар дизел околу 1,595 евра.

  Акцизата е утврдена на 0,11577 евра за литар масло за греење. Доколку не се регулираа цените на нафтата за греење и се земаа предвид сите даноци и придонеси што важеа во минатото, за литар нафта за греење ќе требаше да се одбијат околу 1.269 евра.

  Во согласност со владината регулатива за цените на нафтените деривати надвор од областа на автопатиштата и експресните патишта, маргините на трговците се ограничени и може да изнесуваат најмногу 0,0983 евра за литар дизел гориво и 0,0994 евра за литар безоловен Бензин од 95 октани, а за масло за греење најмногу 0 08 евра за литар.

  Цените на услугите надвор од автопатиштата и експресните патишта се пресметуваат врз основа на методологија базирана на движењето на цените на нафтените деривати на светскиот пазар и движењето на курсот долар-евро. Моделните цени се пресметуваат врз основа на 14-дневните просеци на цените на дериватите на минералните масла.

  Слободно се формираат цените на моторните горива на автопатската клучка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img