More

  Тинејџерите во Европа се повеќе консумираат азотен оксид, знаете ли што е тоа?

  spot_img

  Тинејџерите во Европа се повеќе консумираат азотен оксид, знаете ли што е тоа?
  Европскиот центар за следење на дроги и зависности објави нов извештај, според кој на континентот се зголемува загриженоста за зголемената рекреативна потрошувачка на азотен оксид, но и зголемениот број на случаи на труење со овој гас, попознат како смеење. гас.

  Азотниот оксид е гас кој се троши рекреативно за брзо, иако краткотрајно, чувство на еуфорија, релаксација, смиреност и чувство на одвоеност од реалноста.

  Достапно, евтино, популарно кај тинејџерите
  Иако овој гас се користи повеќе од 200 години за различни намени, од 2010 година е забележано зголемување на потрошувачката на гас за рекреативни цели во некои европски земји, а од 2017 година стана широко достапен во различни продавници.

  Неговата популарност кај младите се должи на тоа што е лесно достапен, евтин, ефектот не трае долго, а во перцепцијата на младите е релативно безбедна и општествено прифатлива дрога.

  Чарлс Стирлинг / Алами / Алами / Профимедија
  Во повеќето случаи се користат мали плински боци наменети за полнење роденденски и други балони, а гасот на тој начин се вдишува. Резервоарите под притисок може да се купат во различни продавници за хардвер и слични продавници, како и преку Интернет. Европскиот мониторинг центар за дроги и зависности од дрога пишува дека добавувачите почнале да продаваат сè поголеми пакувања, намерно таргетирајќи го пазарот на рекреативци, кои се поевтини и подобро промовирани.

  Повеќето корисници, според извештајот, користат азотен оксид повремено во помали количини. Иако медицински е невозможно да се дефинира „безбедна доза“, а консумирањето не е без ризици, се чини дека здравствените ризици се поврзани со зачестеноста на консумирањето. Исто така, гасот најчесто се користи кај тинејџерите.

  Најчести ефекти и ризици
  Вообичаените ефекти од конзумирање на мали количини на азотен оксид вклучуваат вртоглавица, чувство на лебдење, дезориентација, главоболка и општо чувство на треперење. Може да се појават гадење и несвестица, како и привремено губење на координацијата и рамнотежата. Хипоксија е можна поради привремен недостаток на кислород, што пак може да предизвика напади.

  Овие ефекти обично се многу краткотрајни и престануваат кога корисникот ќе престане да вдишува. Сепак, некои симптоми како што се вртоглавица и дезориентација може да продолжат половина час или подолго. Ефектот, се разбира, е индивидуален.

  Труењето со овој гас што бара итна хоспитализација не е толку често, но е забележано. Тоа е краткотрајна дезориентација и губење на свеста, а понекогаш се јавуваат и халуцинации.

  Поради сето ова, под влијание на азотен оксид е многу опасно да се вози какво било возило, па дури и велосипед, или ракување со било каква механизација. Редовната и честа употреба на азотен оксид може да предизвика сериозно оштетување на нервниот систем. Во ретките евидентирани случаи настанала трајна парализа, но најчесто има оштетување на сетилата. Исто така, употребата на шише под притисок може да предизвика сериозни изгореници и оштетување на белите дробови.

  Смртните случаи од азотен оксид се ретки. Во повеќето случаи се работи за случајно гушење при користење на шише со помош на маска или пластична кеса.

  Се уште се бараат одговори
  За жал, повеќе информации за ова сè уште се ограничени за здравствените власти да излезат со паметни одговори на политиката. Досега, во повеќето земји, ова се сведува на ограничување на продажбата на азотен оксид и насочена промоција на здравствените ризици.

  Азотниот оксид, инаку, има многу широка примена во медицинската индустрија, трговијата и науката. На пример, се користи како аналгетик и анестетик во медицината и како додаток во прехранбената индустрија.

  Во последно време проблематично стана и амбалажата на азотен оксид, бидејќи шишињата под притисок, кои не се соодветно складирани, не само што ја загадуваат околината, туку претставуваат и закана од експлозии.

  Џени Метјуз / Алами / Алами / Профимедија
  Азотниот оксид е стакленички гас кој предизвикува голема штета на озонската обвивка. Придонесот за ова штетно дејство од рекреативна употреба не е голем, но бара истражување, предупредуваат експертите.

  Нашето разбирање за сите придобивки и штети, но наоѓањето одговори е многу ограничено, делумно затоа што ова ниво на рекреативна употреба е прилично ново. Експертите на ЕМЦДДА предупредуваат дека се потребни дополнителни истражувања на полето на епидемиологијата, фармакологијата, токсикологијата и други со цел да се најдат соодветни мерки како одговор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img