More

  Студијата покажа дека дури и само телефонската поддршка може да ја намали осаменоста и депресијата кај постарите лица

  spot_img

  Нудењето психолошка поддршка на постарите луѓе преку телефон може да помогне во намалувањето на депресијата и осаменоста, сугерира новата студија.

  Британските научници објавија дека луѓето кои имале еден вид терапија, преку неделен телефонски повик во текот на осум недели, покажале подобрувања во менталното здравје.

  Студијата, предводена од научници од Универзитетот во Јорк во Обединетото Кралство, Медицинскиот факултет Хал Јорк и Tees, Esk and Wear Valleys NHS Foundation Trust, го следеше таквиот третман кај пациенти регрутирани од општ лекар низ Англија и Велс.

  218 добиле третман за „активирање на однесувањето“, а 217 лица добиле „вообичаена нега“.

  Третманот за активирање на однесувањето е психолошка терапија која истражува како неактивноста и лошото расположение се поврзани.

  Терапевтот и пациентот работат заедно за да развијат план за лекување за да ги охрабрат пациентите да учествуваат во „позначајни активности“, вклучително и одржување на социјалните врски и останување активни.

  Луѓето вклучени во студијата имале просечна возраст од 76 години.

  Научниците користеле стандардизирани тестови за да ги измерат нивоата на депресија, анксиозност и осаменост кај луѓето кои учествувале во студијата.

  Нивото на депресија значително се намалило кај групата која ја примила терапијата во споредба со групата која не ја примила терапијата.

  Научниците исто така откриле дека оние кои добивале психолошка поддршка имаат помала веројатност да пријават „емоционална осаменост“.

  Но, немаше докази за разлика во „општествената осаменост“.

  Немаше значајни разлики меѓу групите во анксиозноста или во „квалитетот на живот поврзан со здравјето“, додаваат тие.

  Сепак, научниците заклучија: „Активирањето на однесувањето е ефикасна интервенција која може да ги намали симптомите на депресија и емоционална осаменост кај ризичните групи“.

  Научниците додадоа: „Резултатите од ова испитување ги зголемуваат можностите за низа стратегии за подобрување на менталното здравје на постарите луѓе со повеќекратни долгорочни состојби“.

  Студијата, која беше спроведена помеѓу февруари 2021 и февруари 2022 година, имаше за цел да ја подобри грижата за луѓето кои беа социјално изолирани како резултат на пандемијата Ковид-19.

  Сепак, научниците рекоа дека наодите имаат импликации надвор од пандемијата за намалување на бројот на луѓе кои се депресивни и помагаат да се реши влијанието на осаменоста.

  „Осаменоста ја одзема радоста од животот на премногу постари луѓе, па затоа е навистина охрабрувачки да се видат резултатите од оваа студија“, рече Керолин Абрахамс, директорка на добротворната организација Age UK.

  „Една од причините зошто оваа студија е важна е тоа што е лесно да се биде фаталистички за осаменоста во подоцнежниот живот и да се мисли дека ништо не може да се направи за да се реши, но овие наоди покажуваат дека тоа не е така.

  Работата е објавена во списанието The Lancet Healthy Longevity.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img