More

  Една нова студија покажува дека глобалното затоплување започна порано од очекуваното

  spot_img

  Студијата за морските сунѓери покажа дека глобалните температури можеби се зголемуваат побрзо и почнале да растат порано од претходно проценетото, според новото истражување.

  Тим предводен од австралиски научници доби податоци за температурата на океаните зачувани во скелетите на калциум карбонат на долговечните карипски сунѓери.

  Истражувачите открија дека затоплувањето во индустриската ера започнало во средината на 1860-тите, што е во согласност со она што би се очекувало од историскиот запис, но повеќе од 70 години порано отколку што сугерира рекордот од мерењата на температурите на морската површина од бродовите.

  Проф. договор.

  „Меѓувладиниот панел за климатски промени процени дека просечните глобални температури се зголемија за 1,2 степени Целзиусови до 2020 година, кога температурите всушност беа веќе 1,7 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа“, рече МекКалок во соопштението објавено во вторник.

  „Ако сегашните стапки на емисии продолжат, просечната глобална температура сигурно ќе надмине 2 Целзиусови степени до крајот на 2020-тите и ќе биде повеќе од 2,5 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа до 2050 година“, додаде тој.

  „Многу побрзите стапки на затоплување на земјиштето во моментов, исто така идентификувани од истражувањето, предизвикуваат дополнителна загриженост, со просечна температура на земјиштето што се очекува да биде околу 4 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа до 2050 година.

  „Ограничувањето на глобалното затоплување на не повеќе од 2 Целзиусови степени сега е главниот предизвик, што го прави уште поитно преполовување на емисиите до почетокот на 2030 година, а секако не подоцна од 2040 година.

  Истражувањето е објавено во списанието Nature Climate Change.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img