More

  Дали настинките кај мажите навистина се потешки од женските?

  spot_img

  Иако постојат некои студии кои покажуваат разлики во реакцијата на настинки на машкото и женското тело, тоа не треба да прави таква разлика.

  Кога мажот има настинка, би помислиле дека тоа е некоја сериозна болест. Лежи на каучот во агонија, не може ништо (ниту да оди на лекар), едноставно се предава на судбината. Кај жените е малку поинаку – тие го пијат лекот и одат на работа.

  Но, дали е тоа навистина така, и ако е така, има ли конкретна причина? Или тоа е само стереотип?

  Некои експерти велат дека мажите и жените всушност можат различно да реагираат на настинка, а истражувањата покажуваат дека мажите можат да имаат повеќе симптоми од жените кога настинуваат, пренесува Ordinacija.hr.

  „Што се однесува до настинките, може да има одредено влијание на полот. Женскиот полов хормон естроген ја забавува брзината на репродукција на вирусот, што може да доведе до помалку симптоми. Вирусот на грип може да не се шири толку брзо кај жените поради естрогенот и начинот на кој телото на жената реагира на него. Студиите не покажаа дали истото важи и за вирусот на настинка“, вели д-р Ким Темплтон, хирург од болницата на Универзитетот во Канзас, која има направено опширно истражување за родовите разлики во здравјето.

  Тој исто така истакнува дека делот од мозокот кој ја контролира телесната температура е поголем кај мажите поради тестостеронот.

  Ова може да доведе до повисоки температури кај мажите отколку кај жените, вели Темплтон.

  Но, овие работи можеби немаат големо влијание во справувањето со болестите. Арон Е. Глат, д-р, претседател на одделот за медицина во болницата за заедници во Јужна Насау, вели дека постојат мали, но не значајни разлики во имунолошкиот систем на мажите и жените.

  Културен фактор
  Културните фактори играат голема улога, според Полак, автор на „Вистински момчиња: спасување на нашите синови од митовите за детството“. Тој објаснува како, историски, мажите биле научени да мислат дека мора да бидат „бескрајно способни и секогаш успешни.

  Значи, ако добиеме било каков вид на болест, правиме голема работа од тоа затоа што изгледа како голема работа. Тоа предизвикува уште поголеми проблеми затоа што ние треба да бидеме непогрешливи, вели тој.

  Со други зборови, мажот мора да мисли дека неговата настинка е чекор до смртта, инаку не треба да му пречи – и секако дека му пречи – па претерува.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img