More

  Список на 20 најголеми острови во Грција: Дали знаете кој е број еден?

  spot_img

  Грција има околу 1.400 острови. Од тој број, само 227 се населени, додека останатите се сосема мали и ненаселени острови.

  Од сите населени острови, само 78 имаат над 100 жители. Сите острови може да се класифицираат во следниве групи:

  1. Источноегејски острови

  2. Северноегејски острови

  3. Јонските острови

  4. Киклади

  5. Додеканез

  6. Евбеја и Споради

  7. Саронски Острови

  8. Крит

  Фејсбук страницата на Крит Ханија на живописен начин ги претстави 20-те најголеми острови во Грција.

  Крит е на прво место. По неа на второ место се Евија, па Лезбос, Родос, Хиос, Кефалонија…

  острови во Грција, Грција, мапа Бардоц Петер/Шаттерсток
  Во продолжение погледнете ја листата на 20 најголеми острови во Грција:
  1. Крит

  2. Евија

  3. Лезбос

  4. Родос

  5. Хиос

  6. Кефалонија

  7. Крф

  8. Лемнос

  9. Самос

  10. Наксос

  11. Закинтос

  12. Тасос

  13. Андрос

  14. Лефкада

  15. Карпатос

  16. Кос

  17. Китира

  18. Икарија

  19. Сирос

  20. Парос

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img