More

  Смртноста на доенчињата во оваа држава се зголеми по забраната за абортус

  spot_img

  Новите податоци од Тексас покажуваат можна последица од забраната за абортус: зголемување на смртноста на доенчињата.

  Во 2022 година, годината откако стапи на сила шестнеделната забрана за абортус во државата, смртноста на доенчињата пред нивниот прв роденден се зголемила за 13 отсто, според анализата објавена во JAMA Pediatrics и објавена од Њујорк Тајмс.

  Зголемувањето е предизвикано од вродени дефекти или хромозомски абнормалности, покажа истражувањето. Бројот на смртни случаи на бебиња со вакви состојби се зголеми за 23 отсто во тој период, во споредба со падот од 3 отсто во остатокот од земјата.

  Многу аномалии може да се откријат само по законската граница за абортус
  Фаталните аномалии на фетусот вклучуваат трисомија 18, или состојби во кои на фетусот им недостасуваат бубрези или делови од мозокот. Многу од нив не се откриени до анатомски ултразвук на околу 20-та недела од бременоста, многу над границата на гестациската старосна граница според забраната за абортус во Тексас.

  Резултатите „сугерираат дека дополнителните живородени раѓања во Тексас во 2022 година несразмерно вклучуваат бремености со зголемен ризик од смртност на доенчиња, особено оние кои вклучуваат вродени аномалии“, напишаа авторите на студијата.

  Периодот на студијата не ги опфати повеќето бебиња родени по одлуката на Врховниот суд за Добс во јуни 2022 година, која го урна уставното право на абортус.

  Седумнаесет држави сега имаат директни или шестнеделни забрани, а повеќето немаат исклучоци за фатални аномалии на фетусот.

  Новата анализа „е провокативно откритие што треба да го сфатиме сериозно“, рече Чарлс Стокер, здравствен економист во Тулан и автор на друга студија која ги поврзува ограничувањата на абортусот и смртта на доенчињата. „Постојат голем број докази кои покажуваат дека овие ограничувања на абортусот имаат сериозни негативни последици врз смртноста на доенчињата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img