More

  Словенечките здравствени работници ги соблекоа мантилите

  spot_img

  Околу 50.000 вработени во словенечките здравствени домови, болници, установи за социјална заштита, центри за социјална работа и аптеки денеска стапија во еднодневен штрајк по неуспешните преговори за платите со Владата.

  За време на штрајкот од 7 до 19 часот во здравствените домови и болниците ќе се обезбедува само итна медицинска помош, аптеките ќе работат со работно време како во недела, а социјалните институции во намален обем ќе вршат само законски задолжителни задачи.

  Министерот за здравство Јанез Поклукар рече дека не гледа причина за штрајкот и оцени дека одлуката на синдикатот да ги прекине преговорите со Владата е избрзана. Слиечн став изнесе и министерот за труд Јанез Циглер Краљ.

  На нешто повеќе од два месеци пред парламентарните избори, словенечката влада е под притисок од различни синдикати да ги зголеми платите поради повисоките животни трошоци и зголемената инфлација.

  Неодамна и дел од синдикатите во јавниот сектор најавија штрајк, незадоволни од владината одлука со посебен закон годинава да ги зголеми платите на лекарите бидејќи сметаат дека тоа ги нарушило платите на другите категории вработени во јавниот сектор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img