More

  Сезоната заврши, но пари нема: Резервациите не им платиле на многу сопственици на апартмани во Хрватска

  spot_img

  „Силно ќе застанеме зад нашите членови доколку проблемот со Booking.com остане нерешен. Затоа, ги повикуваме сите кои имаат неплатени трансакции да не контактираат на info@huos.org со цел да се соберат информации и да можат побрзо да дејствуваат во реализацијата на нивните право на итна исплата“, ни рече Барбара Марковиќ, претседателката на Хрватското здружение за семејно сместување, осврнувајќи се на низата поплаки од локални изнајмувачи на кои популарната онлајн платформа им должи пари за целата сезона или во минатото. неколку месеци неправилно им ги пресметал исплатите и им одзеле одредени суми, илјадници, а други, според досегашните сознанија на здружението, биле ограбени стотици или повеќе евра.

  Откако објавивме статија за Макарка С.Р., на која Booking.com не и платила ниту цент од 22 јуни, а нејзиниот стан беше полн со гости кои цело лето резервираа сместување преку таа платформа, почнаа да се јавуваат и други повредени изнајмувачи.

  „Хрватското здружение за семејно сместување во последните денови добива исклучително голем број повици од членови и други изнајмувачи кои ги нервирало тоа што не добивале пари преку платформата Booking.com. Некои од изнајмувачите пријавуваат дека не добиле никакво плаќање од јуни, а некои пријавуваат нееднаквост меѓу фактурите и плаќањето“, вели Барбара Марковиќ, која во име на здружението побарала официјална изјава од надлежните во Букинг. com.

  Свесни се и дека голем број закупувачи имаат проблем кој со месеци не е решен и покрај нивните самостојни напори, па во еден од следните чекори („на Booking.com тврдат дека прават се што можат за да секој што поскоро ги добива своите пари од резервации“), нема да се воздржат да бараат правна заштита на своето членство во однос на решавањето на овој проблем.

  Хрватското здружение за семејно сместување добило соопштение од хрватската подружница на Booking.com, чија содржина главно и е веќе позната на јавноста од медиумите.

  „Од јули 2023 година вршиме планирано глобално системско одржување на нашата финансиска платформа, за што однапред ги информиравме сите наши партнери. Поголемиот дел од плаќањата кон нашите партнери веќе продолжија според редовниот распоред, но во мал број случаи имаше непредвидени технички потешкотии кои оневозможија редовни плаќања и работиме на нивно отстранување што е можно поскоро.

  Ги покануваме сите партнери кои сметаат дека имаат проблем со плаќањето да контактираат со нашата служба за корисници или со менаџерот на нивната сметка за да ги преземат соодветните чекори што е можно поскоро. Свесни сме дека ова доцнење предизвика значителни непријатности и загриженост, и искрено се извинуваме. Иако беше неопходно да се изврши ова одржување, признаваме дека тоа не е искуството што сакаме да го обезбедиме и продолжуваме итно да работиме на враќање на редовниот сервис на сите партнери“, се вели во соопштението.

  Сепак, Booking.com и Хрватското здружение за семејно сместување не одговорија на прашањето во која временска рамка очекуваат да се реши проблемот или на кој начин имаат намера да ги обештетат закупците чии пари ги чуваат кај себе со месеци.

  Иако Booking.com не им нуди на изнајмувачите попрецизни соопштенија за датумите на плаќање и ги упатува до својата служба за корисници, која во многу случаи досега се покажала како апсолутно немоќна по ова прашање, револтираните сопственици на сместување на кои компанијата им должи пари во меѓувреме се обидуваат да го засноваат својот бизнис на други онлајн платформи. Вториот најпопуларен – Airbnb, како и другите, многу добро би можеле да профитираат во целата приказна, бидејќи недовербата во Booking стана речиси опиплива.
  Sezonata završi, no pari nema: R

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img