More

  Рак на кожа: Причина, симптоми и најлесен начин да го препознаете – и лекувате?

  spot_img

  Ракот на кожата е најчестиот вид на рак и се јавува кога клетките на кожата растат и се размножуваат неконтролирано. Може да се препознае по промените на кожата, поточно по појавата на разни испакнатини или по промените на веќе постоечките бенки. Токму затоа е важно секоја година да се прегледуваат бенките на дерматолог, но и да се реагира на какви било промени. Ракот на кожата се третира во зависност од видот, големината и локацијата на телото.

  Што предизвикува рак на кожата?
  Ракот на кожата се јавува кога се развиваат мутации во ДНК на клетките на кожата. Овие мутации потоа предизвикуваат клетките на кожата да растат надвор од контрола и потоа се формираат канцерогени клетки. Добро е познато дека на ракот на кожата влијаат одредени фактори како изложување на УВ светлина, поточно изложување на сонце или солариум. УВ светлината ги уништува клетките на кожата, а потоа може да се појави рак. Исто така, луѓето кои имаат или имале рак на кожа во нивното семејство се изложени на поголем ризик да го развијат и овој рак.
  Кои се видовите на рак на кожата?
  Ракот на кожата може да биде не-меланом, што се однесува на рак кој бавно се развива во горните слоеви на кожата или може да биде меланом, кој е поредок, но посериозен бидејќи се шири на други делови од телото. Односно, постојат три основни типа на рак на кожа:

  1. Карцином на базалните клетки или карцином на базалните клетки
  Ова е рак на клетките лоцирани на долниот дел од најгорниот слој на кожата, епидермисот. Расте бавно и речиси никогаш не се шири. Сепак, важно е да се отстрани за да не се појави чир на кожата. Најчесто се јавува по 40-тата година од животот, а може да се препознае по дамка или грутка која е безболна, но може да расте.

  2. Сквамозен карцином или планоцелуларен карцином
  Ова е рак на клетките на најгорниот слој на кожата. Тој е поагресивен од карциномот на базалните клетки, но може да се развива бавно. Ако не се лекува, може да се прошири на други делови од телото. Може да се појави и на лузни, изгореници или повреди, а најчесто се појавува кај лица постари од 50 години.

  3. Меланом
  Меланомот настанува кога клетките на ракот се наоѓаат во клетките кои и даваат боја на кожата, меланоцитите. Меланомот може брзо да метастазира. Ова е најчестиот карцином кај жените на возраст меѓу 25 и 29 години и вториот најчест карцином кај жените на возраст од 30 до 34 години.

  Како да препознаете рак на кожата?
  Ракот на кожата ќе биде различен за секој човек, а симптомите може да бидат целосно отсутни. Сепак, првиот знак на опасност се невообичаените промени на кожата кои може да укажуваат на рак:

  – нови родени марки, грутки, темни дамки

  – асиметрија на родени марки

  – нееднакви краеви на бенки

  – промена на бојата, обликот и големината на бенките

  – болка, крварење од бенки

  – појава на израстоци

  Може ли да се спречи ракот на кожата?
  За да се намали ризикот од добивање на рак на кожа, потребно е да се намали изложеноста на УВ зраците, поточно да се избегне изложување кога сонцето е најсилно, а подеднакво е важно да се нанесува крема со висок заштитен фактор и носете капа или капа на главата, како и носете очила за сонце кои имаат заштита од УВБ и УВА.

  Исклучително е важно редовно да ги следите промените кои се јавуваат на кожата и да се консултирате со лекар доколку се појават некои значајни промени.

  Како се дијагностицира ракот на кожата?
  Сите промени на кожата кои не исчезнуваат по четири недели треба да бидат прегледани од дерматолог за да се утврди дали се работи за опасни промени. Тие вклучуваат грутки, рани, лезии или промена на бојата на кожата. После тоа се прави биопсија на сомнителното ткиво и се испраќа на анализа. Во некои случаи, ќе биде неопходно да се направи физички преглед, како и КТ или МРИ, кои можат да покажат метастази во телото.

  Како се лекува ракот на кожата?
  Самиот третман ќе зависи од видот на ракот, локацијата, видот и големината. Третманот на меланомот може да вклучи четири различни методи на лекување, имено: хируршко отстранување на ракот, хемотерапија која ги убива клетките на ракот, терапија со зрачење која користи Х-зраци за да ги убие клетките на ракот и конечно биолошка терапија која го користи имунолошкиот систем за борба против ракот.

  Третманот на карциноми на базалните и сквамозните клетки варира во зависност од големината и локацијата на ракот, а се отстранува со стружење, печење, операција, замрзнување или зрачење, а во случаи кога ракот е на лицето, ќе се користи радиотерапија.

  Заклучок
  Ракот на кожата е најчестиот вид на рак, а во зависност од тоа каде се наоѓа, постојат три типа на рак. Овој рак може да се спречи со избегнување на прекумерно изложување на сонце, но и со внимание на промените на кожата. Важно е ракот на кожата да се препознае навреме за да не се прошири на други ткива и органи. Постојат различни начини за лекување на овој рак, во зависност од неговиот вид, големина и локација на телото.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img