More

  Рак на дојка: Најважната рана дијагноза – колку често да се оди на скрининг

  spot_img

  Радиологот Магдалена Радовиќ во живо во Дан, зборувајќи за ракот на дојката, изјави дека „исходот е одличен кога ракот ќе се открие навреме“. “Многу е важно пациентите да се прегледуваат редовно, според одреден календар. Принципот на овие превентивни прегледи се заснова на фактот дека не постои фактор или збир на ризик фактори кои можат да влијаат на појавата на рак на дојка. Повеќето жени го прават тоа Немаат никакви ризик фактори.Целата популација треба да ги прави овие периодични прегледи, кои треба да се прават календарски, на соодветни апарати и кај радиолог кој се занимава исклучиво со дијагностика на дојка“, вели таа.

  Според неа, двете години од пандемијата оставиле сериозни последици врз сите аспекти на општеството и животот, особено на дијагнозата, терапијата и следењето на пациентите со рак на дојка.

  „Тоа се манифестираше со тоа што во целиот свет беше целосно прекинат скринингот, што доведе до намалување на новооткриените видови на рак од сите видови, што секако не значи дека немаше. Тоа најмногу се манифестирало кога станува збор за ракот на дојката, дури 52 отсто. Дополнително, одложени се терапии, модифицирани третмани, хируршки операции, а пациентите во минатото не се ни пријавувале на прегледи“, вели таа.

  „Сето она што мамографијата го претставува како златен стандард во превенцијата и раната дијагноза, бидејќи мамографијата навистина спасува животи, ја намалува смртноста на 43 проценти, сето тоа е нарушено од овие две пандемични години, бидејќи она што мамографијата има за цел да го постигне не е постигнато. се верува дека, бидејќи се направени опсежни истражувања, тоа ќе влијае на смртните случаи од овие болести поради задоцнета терапија, дијагноза, се проценува дека ќе има еден процент повеќе смртни случаи во следните 10 години, тоа се 10.000 луѓе.„Врв ќе биде во следните две години. Звучи апокалиптично, но не предупредува да се вратиме на целосниот скрининг капацитет што е можно поскоро“, рече таа.

  Тој смета дека периодот што следи е „многу попредизвикувачки и напорен“.

  „Кога ќе се открие породувањето, мамографијата е златен стандард, кога ракот е откриен навреме, исходот е одличен, шансите за излекување се 99 проценти. Сè е надолу, сè е напредно, исходот е неповолен и непредвидлив. Многу е важно е пациентите редовно да се прегледуваат.“ според одреден календар“, вели таа.

  Тој посочува дека скринингот опфаќа жени на возраст од 50 до 69 години.

  „Мамографите се прават две години, САД советуваат мамографијата да се започне на 40-годишна возраст, секоја година, во тој период ако се открие рак, е агресивен и тој период не треба да се пропушти за да се спаси жена ако е можно. “, вели таа.

  Тој вели дека прашањето е што да се прави со жените под 40 години.

  „До 40 години ултразвук се прави еднаш годишно. Принципот на овие превентивни прегледи се заснова на фактот дека не постои фактор или збир на ризик фактори кои можат да влијаат на појавата на рак на дојка. Повеќето жени немаат никаков ризик фактори, дури 85 проценти.Тоа треба да се подложи на овие периодични прегледи кои треба да се прават според календарот, на соодветни апарати и кај радиолог кој се занимава исклучиво со дијагноза на дојката“, вели таа.

  Тој вели дека статистиката јасно покажува дека Србија е вицешампион во смрт од рак на дојка.

  „Црногорките се на прво место. Ние го заслужуваме ова неславно второ место бидејќи не се пријавуваме на време, не се прегледуваме… Тоа не треба да биде привилегија на жените во градовите, се зборуваше за приближување на здравственото осигурување и здравствените услуги до жените во руралните средини“, вели тој.

  Тој посочува дека „ако некој не сака да биде прегледан, не можете да го натерате“.

  „Треба да зборуваме за тоа дека ракот не е стигма, не е срамота. Да не се лекуваме дома, да не виткаме колкови, да не очекуваме да исчезне и да одиме на лекар кога ништо не се допира. , тогаш ние сме лекот најзадоволни, а системот“, вели таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img