More

  Русија предупреди на мини поставени од Украина во Црното Море

  spot_img

  Русија во саботата предупреди на мини поставени од украинските сили во Црното Море по почетокот на руската офанзива врз Украина, кои би можеле да пловат до Босфорот, па дури и до Средоземното Море.

  -„По почетокот на руската специјална воена операција на 24 февруари, украинските поморски сили поставија мински бариери во близина на пристаништата Одеса, Очаково, Црното Море и Југот“, се вели во соопштението на Руската тајна служба (ФСБ), тврдејќи дека тоа е „застарени“ рудници.произведени „во првата половина на 20 век“.

  ФСБ предупредува дека бурите влијаеле на кинењето на каблите што ги поврзуваат мините со сидра. И на овој начин, под влијание на ветерот и струите, мините слободно пловат во западниот дел на Црното Море“, се вели во соопштението, потсетувајќи на нивната „незадоволителна техничка состојба“.

  Бидејќи во областа доминираат површински струи свртени кон југ, „не е исклучено плутањето и движењето на мините кон Босфорот, а потоа кон морињата на медитеранскиот басен“, се вели во соопштението на ФСБ. Црноморската флота на Русија во петокот издаде предупредување за опасностите од тие мини

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img