More

  Прва препорака при покачени вредности на ЛДЛ е промена на исхраната

  spot_img

  Ако неодамна ви е дијагностициран висок холестерол, добрата вест е дека во раните фази, кога неговите вредности не се премногу високи, лесно може да се намали со помош на диета за покачен холестерол. За почеток, секогаш се препорачува да го промените вашиот животен стил и навиките во исхраната.

  Со покачен холестерол, исхраната треба да се заснова на свежо овошје и зеленчук кои се богати со антиоксиданти. Антиоксидантите можат да ја спречат оксидацијата на ЛДЛ-холестеролот и да ја намалат акумулацијата на наслаги на крвните садови.

  Покрај антиоксидантите, исхраната богата со растворливи влакна помага и за намалување на холестеролот, што помага и при проблеми со варењето. Редовното внесување на диетални влакна може да го намали холестеролот до 4%, а едно американско истражување покажува дека дневната доза од 30 грама влакна може да помогне во намалувањето на холестеролот до 12%.

  Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img