More

  Ноќните птици умираат порано, но не од недостаток на сон

  spot_img

  Луѓето кои остануваат будни до доцна нема да умрат помлади од оние кои рано стануваат, сè додека не ги користат тие подолги ноќи за да пијат и пушат, покажа 37-годишно истражување.

  Претходните истражувања покажаа дека луѓето кои остануваат будни до доцна и се борат да станат од кревет имаат поголема веројатност да страдаат од низа здравствени проблеми.

  Во 2018 година, една голема студија во ОК откри дека „ноќните птици“ имале 10 отсто поголем ризик од смрт во период од 6,5 години.

  Иако ова беше потенцијално загрижувачка вест, студијата не ги зема предвид факторите како што се консумирање алкохол или пушење. Така, истражувачите во Финска се обидоа да дознаат повеќе во студијата објавена во списанието Chronobiology International.

  Истражувањето следело речиси 24.000 истополови близнаци кои во 1981 година одлучиле дали се утрински или вечерни типови на личност.

  Трет рекле дека се нешто од вечерен тип, додека 10 проценти рекле дека дефинитивно се. Другите беа утрински тип.

  Вечерните типови беа главно помлади и повеќе пиеја и пушеле. До 2018 година, повеќе од една третина од близнаците умреле.

  Во текот на 37 години, истражувачите откриле дека „ноќните птици“ имале девет проценти поголем ризик од смрт од сите причини, стапка слична на онаа во студијата од 2018 година.

  Оваа разлика „главно се должи на пушењето и алкохолот“, според финската студија.

  На пример, беше откриено дека непушачите кои пиеле малку не умреле порано.

  Водечкиот автор на студијата, Кристер Хаблин од Финскиот институт за здравје, изјави за АФП дека ноќните обрасци треба да се променат доколку сакаат да го намалат ризикот од рана смрт.

  „Очигледно е дека вечерните типови треба критички да размислуваат за количината на алкохол и тутун што ја консумираат“, рече тој.

  Ако овие фактори на ризик се стават настрана, времето на спиење или нивниот хронотип има „мал или никаков“ придонес за нивната смртност, додаде Хаблин.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img