More

  Проценките на First Fides: повеќе од половина од лекарите ја повлекле својата согласност за прекувремена работа

  spot_img

  Третата недела од штрајкот на лекарите и стоматолози започна со собранија на штрајкувачи. Вработените нагласуваат дека сакаат да работат во согласност со европската директива, односно осум часа дневно, 40 часа неделно и не повеќе од 16 часа одеднаш. Синдикатот Фидес до среда ќе брои повлекувања на согласности за прекувремена работа, кои според сегашните проценки би требало да бидат „многу повеќе од половина“. Преговорите со Владата се очекува да продолжат попладне, но синдикатот не очекува напредок.

  На собранието на штрајкувачите на Институтот за онкологија се собраа членовите на Синдикатот на лекари и стоматолози на Словенија Фидес и други вработени кои не се членови на Фидес. Синдикатот брои повлекувања на согласности за прекувремена работа, кои треба да се пребројат до среда. „Но, веќе денеска можам да кажам дека ги има повеќе од половина“, рече онкологот и член на штрајкувачкиот комитет на Фидес, Ана Лина Водушек во изјавата по собранието на штрајкувачите.

  Собири на штрајкувачи денеска се одржаа во онколошкиот институт и во општите болници во Цеље, Птуј, Ново место, Словењ Градец и Изола.

  Лекарите потенцираат дека помалиот обем на работа на лекарите е важен за обезбедување квалитетна и безбедна нега на пациентите и дека „и во овој работен ден имаме повеќе слободно време за семејството, што е главно залагање и желба на помладите лекари“.

  „За жал, во нашето здравство, со оглед на недостигот од лекари, овој работен ден е всушност научна фантастика, а државата или владата ќе треба да вложат голем напор да понудат конкурентни услови за работа со цел да се привлечат и задржат лекарите и, во општо, сите вработени во јавното здравство“, предупреди таа.Водушек.

  Прочитајте ја и колумната на др. Алојза Ихана Лекари и плати во кои, меѓу другото, пишува како повлекувањето на согласностите за прекувремена работа би се одразило на центрите за итна медицинска помош.

  Реализацијата на најавата за повлекување на согласноста на лекарите за прекувремена работа значително би ги пресекла работните процеси. Како што рече во петокот министерката за здравство, Валентина Преволник Рупел, повлекувањето на одобренијата ќе биде проблем особено за помалите болници и за помалите одделенија во големите болници.

  Водушек: Не се работи само за платите и диспаритетите
  Таа нагласи дека се залагаат за сеопфатни промени и за изградба на здравствен столб за сите вработени. „Тврдењето дека се занимаваме само со плати и диспаритети е отфрлено. Впрочем, нашите барања се само гаранции и заложби од оваа влада дека всушност ќе се заложи за здравствениот столб“, рече таа.

  Според Водушек, барањата на медицината ги надминуваат барањата за сув штрајк што се утврдени со закон. Тие се залагаат спецификите на здравството да се регулираат во здравствениот столб, да се донесат професионални стандарди и норми на државно ниво, што може да значи и „основа за варијабилно наградување на вработените и конкурентно вработување за одржување на кадарот“.

  Продолжување на преговорите попладне
  Преговорите со Владата продолжуваат попладнево. Водушек рече дека не очекува ништо од преговорите, ако се одвиваат како досега. Од синдикатот се убедени дека во преговорите за штрајк треба да учествува и министерката за здравство, но таа досега не присуствувала на нив.

  „Министерката вели дека нема мандат, но од друга страна ниту овој преговарачки тим што го имаме нема мандат да потпише. Ако вака продолжи, ќе бидеме во истата позиција како што бевме минатата недела“, прогнозира Водушек.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img