More

  Предупредување ако одите на Јадранот: Доаѓа 1-ви топлотен бран, внимавајте на овие работи

  spot_img

  Од понеделник температурите на Јадранот ќе се искачат над 30 степени, што значи внимателност за старите и хронично болните.

  Сенка Кајчиќ, директор на Одделот за итна медицина на округот Приморје-Горски Котар (ПГЖ), забележува: „Треба да избегнувате да бидете на отворено во најтоплиот дел од денот, да пиете многу течности, да внимавате вашата храна да е лесна и ниту премногу зачинета ниту премногу масна, консумирајте што повеќе овошје и зеленчук, свежа храна, редовно земајте терапија“.

  Иван Уравиќ, координаторот на спасувачката служба на Црвениот крст на ПГЖ, додава: „Не влегувајте во водата кога е жешко, избегнувајте прекумерно консумирање алкохол и храна непосредно пред капење, но треба да се одморите после јадење и да изберете пливање. базени и плажи каде што има спасители“.

  Повеќе во видеото овде.

  Како да се реагира ако некое лице доживее топлотен удар?

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img