More

  Повторно еруптираше вулкан на Исланд

  spot_img

  Во југозападниот дел на Исланд повторно еруптираше вулкан. Ова е трета ерупција што ја погодува областа од декември. Пукнатината од која тече лавата е долга околу три километри. Поради зголемената активност, експертите претпоставуваат дека тоа е почеток на нов период на вулканска активност во регионот.

  Околу 5:30 часот, силна сеизмичка активност беше забележана североисточно од Силингарфел, а ерупција ја погоди областа околу половина час подоцна, соопшти Исландската метеоролошка служба. Снимките од областа покажуваат блескава лава која бега од пукнатини и чад што се издигнува кон небото.

  Ерупција по трет пат кај Гриндавик
  Епидемијата се случи во истата област како и во декември и јануари, во близина на рибарското село Гриндавик.

  Исланд е вулканска област со околу 30 активни вулкански системи, најмногу во Европа. До март 2021 година, областа Рејкјанес била без вулканска ерупција осум века. Поради зголемената активност во последно време, експертите претпоставуваат дека тоа е почеток на нов период на вулканска активност во регионот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img