More

  Европскиот суд на правдата ја казни Унгарија со 200 милиони евра поради непочитување на правилата за азил

  spot_img

  Европскиот суд на правдата и нареди на Унгарија да плати казна од 200 милиони евра и уште еден милион евра дневно доцнење поради непочитување на правилата за азил на Европската унија.

  Во декември 2020 година, судот пресуди дека Унгарија не ја почитува политиката на Унијата за доделување меѓународна заштита и враќање на илегалните мигранти.

  „Во својата одлука, Судот смета дека Унгарија не ги презела потребните мерки за усогласување со пресудата од 2020 година“, се вели во соопштението.

  Се додава дека намерното избегнување на примената на заедничката политика на ЕУ „претставува невидено и крајно сериозно кршење на правата на ЕУ“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img