More

  Последици од затоплувањето: Алпите ќе изгубат околу 34 отсто од сегашната ледена маса

  spot_img

  Како резултат на процесот на затоплување на планетата, регионот на Алпите ќе изгуби околу 34 проценти од сегашната ледена маса до средината на векот, па дури и ако топењето, кое трае во последните децении, за чудо стоп, трендот на топење би продолжил, покажуваат резултатите од најновото истражување на научниците од Универзитетот во Лозана.

  Компјутерските проекции, истакнуваат научниците, укажуваат дека загубата на глечерите всушност би можела да биде поголема и дека, ако се набљудуваат променливите на затоплување само во последните 10 години, до 2050 година, дури 65 отсто од сите ледени формации на Алпите може да се стопи..

  Со помош на вештачка интелигенција и нови алгоритми, швајцарските научници создадоа модел кој анализира пократок временски период и со поголема прецизност ги покажува негативните последици од глобалното затоплување и топењето на ледените површини, кои, како што се наведува, значително ќе се зголемат. проблемот со водата за пиење во овој дел од европскиот континент.

  Според податоците на швајцарскиот информативен канал „SWI“, просечната температура во оваа земја е зголемена, во однос на прединдустрискиот период, за два Целзиусови степени.

  На територијата на Швајцарија има вкупно 1.500 глечери, кои се од исклучителна важност за обезбедување доволни количини на вода за пиење. Со нивно топење оваа земја ќе изгуби 57 кубни километри вода или 15 отсто од сите резерви.

  Намалените врнежи во текот на зимските месеци, како и забрзаното топење на алпските глечери, познати како водената кула на Европа, може значително да ги загрозат тековите на големите реки како што се Рајна, Дунав и реката По со помал проток на вода. во летните месеци. Намалувањето на водниот капацитет на овие реки веќе има негативно влијание врз земјоделството, енергетскиот сектор и европскиот речен транспорт.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img