More

  Украина го слави Денот на Собранието: Прашањето за единство никогаш не било доведено во прашање

  spot_img

  Амбасадата на Украина во Белград денеска соопшти дека секоја година на 22 јануари, денот на објавувањето на Актот за обединување на Украинската Народна Република (УНР) и Западноукраинската Народна Република (ЗУНР), Украинците го слават Денот на парламентот.

  „На 22 јануари 1919 година, украинските земји се обединија во парламентарна држава, што ја круниса желбата да се обединат Украинците кои беа поделени меѓу империи. Тој настан целосно ги уништува тврдењата на руската пропаганда дека украинските земји првпат биле обединети од Сталин во 1939 година“, се наведува во соопштението на Амбасадата.

  Амбасадата на Украина посочува дека Законот за обединување со децении остана идеолошки императив на борбата за независна, парламентарна држава.

  Тие додаваат и дека по прогласувањето за обединување, прашањето за единството на украинската нација никогаш не било доведено во прашање.

  „Ова стана вековен сон на Украинците, потомци на Киевска Русија и на кнежеството Галиција-Волинија. Советската и руската пропаганда секогаш се обидуваа да се спротивстават на украинските региони, тие наметнуваа идеи за различни „сорти“ на Украинци. Меѓутоа, во денешниот отпор на руската агресија, Украинците ја докажаа својата единство и заедничката желба да живеат во слободна држава која ја одредува сопствената иднина“, се наведува во соопштението.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img