More

  Почина поранешниот заменик Роберто Батели

  spot_img

  На 70-годишна возраст почина поранешниот пратеник Роберто Батели. Пратениците на следната седница на Националното собрание ќе му оддадат почит на својот поранешен колега со едноминутно молчење.

  Почина поранешниот пратеник во Националното собрание Роберто Батели, имаше 69 години.

  Функцијата заменик ја извршуваше седум мандати, поточно од летото 1992 до летото 2018 година. Беше лидер и член на пратеничката група на италијанската и унгарската национална заедница и член на повеќе работни тела. Бил и член на Општествено-политичкиот кор на Собранието на Република Словенија во периодот од 1990 до 1992 година.

  Пратениците во Народното собрание (ДЗ) на првата наредна седница на ДЗ ќе му оддадат почит на поранешниот пратеник со едноминутно молчење. Ќе го чуваме во трајно сеќавање“, соопштуваат од Народното собрание.

  Батели е роден на 19 октомври 1954 година во Пула. Во Копер посетувал италијанско основно училиште и гимназија. Студирал филозофија и компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Љубљана. По напуштањето на студиите се вработил како новинар и уредник во ТВ Копер – Каподистрија. Во 1990 година како претставник на италијанското малцинство се кандидирал на парламентарните избори и бил избран.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img