More

  По протестите, ЕУ направи отстапки за земјоделците: новите правила стапија на сила уште пред изборите

  spot_img

  Членките на ЕУ конечно го одобрија поедноставувањето на европската земјоделска политика, со цел да се намали административниот товар со кој се соочуваат земјоделците при исполнувањето на условите за финансиска поддршка. Измените, кои ќе им овозможат на членовите и земјоделците поголема флексибилност во исполнувањето на условите на животната средина, ќе стапат на сила пред крајот на мај.

  Членовите одобрија измени на одредени т. јас. на добри земјоделски и еколошки услови (ГАЕК), кои се наменети за заштита на животната средина и климата и кои земјоделците мора да ги почитуваат доколку сакаат да добијат директна поддршка од заедничката земјоделска политика (ЗЗП).

  ЕУ го менува GAEC 8, кој според сегашните правила бара од земјоделците да остават дел од обработливото земјиште како лопатар. Сега, само зачувувањето на постојните карактеристики на пределот ќе биде задолжително. Во исто време, земјите ќе можат да ги охрабрат земјоделците преку еко-шеми да доделат дел од обработливо земјиште на непродуктивни области или на нови карактеристики на пределот, како што се дрвја или жива ограда. Ова ќе биде доброволно за земјоделците.

  Вториот услов се однесува на плодоред на обработливо земјиште, при што во рамките на ГАЕК 7, членките ќе можат да одлучуваат за диверзификација на културите наместо плодоред.

  Ретроактивно функционирање на некои нови правила
  Денеска, Советот на ЕУ одобри уште една измена на условот 6 на ГАЕК за минимална покриеност на почвата во чувствителните периоди. Членовите сега ќе имаат послободна рака во одредувањето на овие периоди и со што треба да се покрие подот.

  Дополнително, во случај на вонредни временски услови кои би ги спречиле земјоделците да ги исполнат еколошките услови, ќе можат да дозволат привремено отстапување од нив. Тие, исто така, ќе можат да го менуваат националниот стратешки план на ЗЗП двапати годишно, а не само еднаш.

  Истовремено, за фарми помали од 10 хектари, воопшто нема да се проверува усогласеноста со условите на ГАЕК. Тоа значи дека нема да можат да ги погодат ниту пенали. Законодавството сега ќе биде потпишано од претставници на Европскиот парламент и Советот на ЕУ, а ќе стапи на сила следниот ден по неговото објавување во Службениот весник на ЕУ. Според Советот, тоа ќе се случи пред крајот на мај. Променетите правила ќе важат до крајот на актуелната програма за земјоделска политика во 2027 година.

  Иако законската регулатива ќе стапи на сила дури овој месец, земјоделците ќе можат ретроактивно да применуваат дел од новите правила за еколошки услови цела оваа година.

  „Оваа насочена ревизија на Заедничката земјоделска политика е конкретен резултат на нашите напори за намалување на бирократијата и поедноставување на работите за земјоделците. Усвојувањето доаѓа само два месеци по презентирањето на предлогот на комисијата. Ова јасно покажува дека го исполнуваме ветувањето што им го дадовме на европските земјоделци“, рече белгискиот министер за земјоделство Дејвид Кларинвал, чија земја моментално претседава со Советот на ЕУ.

  Предлозите беа претставени од Европската комисија во средината на март, наспроти масовните протести на земјоделците во многу земји-членки, каде што тие бараа релаксирање на еколошките цели, намалување на бирократијата, подобри цени за нивните производи и акција против, во нивните мислење, нелојална конкуренција од трети земји, особено Украина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img