More

  Париз го забранува возењето пони во јавните паркови

  spot_img

  Париз ќе забрани возење со пони во своите јавни паркови од 2025 година, одлуката следи по кампањата на активистите за правата на животните кои предупредуваат дека коњите се малтретирани.

  Возењата со пони се популарни со децении во париските паркови, како што се Шанзите де Марс, Парк Монсо и Парк Луксембург, главно за време на викендите и за време на училишните празници.

  Групите за заштита на животните со години водеа кампања за забрана на коњчињата и се жалеа на нивните услови.

  „Коњчињата не се играчки“. Децата не учат ништо за себе од тие прошетки и не се создава емоционална врска. Тоа само ги претвора коњчињата во објекти за забава“, вели Амандин Сансивен, активистка од здружението Paris Animaux Zoopolis (PAZ).

  Петицијата на ПАЗ за забрана на јавање коњи собра повеќе од 8.400 потписи.

  Во јули, градските власти одлучија постепено да ги укинат лиценците на инструкторите за пони.

  Компанијата AnimaPoney понуди возење со пони во неколку париски паркови, но мораше да намали. Директорот на компанијата Стефан Мишо рече дека неговите коњчиња работат само околу 150 дена годишно. Тој додаде дека со нив работи 35 години и дека „имаат се што им треба“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img