More

  Паметните часовници може да се мешаат со срцевите уреди

  - Advertisement -

  Одредени понови паметни часовници и други „паметни“ производи може да се мешаат со имплантирани електронски медицински уреди кои го контролираат срцевиот ритам како пејсмејкери, кардиовертер дефибрилатори и уреди за терапија за ресинхронизација на срцето, покажуваат лабораториските експерименти.

  „Оваа студија е еден вид аларм“, рече Бенџамин Санчез Теронес од Универзитетот во Јута во изјавата.

  Тој додаде дека оваа работа ја направиле во симулации и тестирање на клупата во согласност со упатствата прифатени од Управата за храна и лекови. Овие уреди го попречуваат правилното функционирање на електронските уреди за имплантација на срце што ги тестирале.

  Некои паметни часовници, паметни ваги и слични уреди кои имаат некаква сензорска технологија испуштаат многу мала, незабележлива струја во телото. Сензорот ја мери реакцијата на ткивото на струјата, а резултатите може да ја откријат масата на скелетните мускули или телесната маса.

  Како што е објавено во Heart Rhythm, експериментите финансирани од Националниот институт за здравје на САД покажале дека таканаречените мали струи понекогаш можат да ги збунат медицинските уреди и да предизвикаат нивна неправилна работа, пренесува Reuters.

  На пример, пејсмејкерот може да ја толкува струјата како срцето да чука доволно брзо, спречувајќи го да работи правилно кога е потребно.

  Кај пациенти со имплантиран кардиовертер дефибрилатор (ICD), кој е дизајниран да го „шокира“ срцето за да го врати нормалниот срцев ритам кога е потребно, „паметен“ уред за носење со технологија за биоимпеданса може да го измами МКБ да испорача непотребен болен електричен шок. рекоа истражувачите.

  Потребни се повеќе истражувања за да се тестираат ефектите на уредите за носење на уредите за имплантација на срцето кај пациентите, рече Санчез Теронес.

  Во меѓувреме, истражувачите рекоа дека не препорачуваат употреба на уреди за носење со технологија за биоимпеданса кај пациенти со вградени електронски уреди за срце.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img