More

  Злонамерен софтвер што ги таргетира банкарските податоци – ако ова се појави на вашиот телефон, избришете го

  spot_img

  Нова верзија на опасен малициозен софтвер моментално се шири преку паметните телефони со Android. Станува збор за таканаречениот злонамерен софтвер. банкарски тројанец, кој ги таргетира банкарските податоци на корисниците на паметни телефони.

  Истражувачите од компанијата за компјутерска поддршка ThreatFabric открија нова верзија на банкарскиот тројанец. Кога ќе се инсталира на вашиот мобилен, се крие зад иконата „Play Protect“, пренесува списанието Fenix.

  Претходно, напаѓачите можеа да користат заразени уреди за да украдат податоци и салда на сметки. Сега веста е дека трансферите може да се вршат автоматски. Според изјавата на ThreatFabric, малициозниот софтвер го прави тоа со помош на еден од „најнапредните“ и најопасните банкарски тројанци.

  Најновата верзија на Xenomorph е дизајнирана да го автоматизира целиот синџир од инсталација на малициозен софтвер до трансфер на пари. Напаѓачите не мора да направат ништо самите за да ги исушат сметките на своите жртви. Дури и автентикацијата со повеќе фактори може да се заобиколи на овој начин.

  Покрај тоа, малициозен софтвер сега таргетира значително повеќе банки. Според извештајот на ThreatFabric, на удар се ING, Deutsche Bank и Citibank и уште 400 банкарски институции во светот.

  Во продавницата на Google Play, Xenomorph моментално се дистрибуира преку конвертор на валута. Не кажува точно за која апликација се работи. Откако ќе се инсталира, малициозниот софтвер се крие зад иконата „Play Protect“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img