More

  Овие проблеми се јавуваат кога го паркирате автомобилот и не го користите неколку недели

  spot_img

  Без разлика дали сè уште работите од дома или сте го паркирале автомобилот за продолжен одмор, треба да бидете свесни за последиците и потенцијалните проблеми ако го оставите автомобилот недопрен подолг временски период.

  Ако помалку го возите вашиот автомобил, тоа значи дека ќе треба повеќе да размислувате за неговото одржување. Без разлика дали вашето домашно милениче има пет или 50 години, треба да внимавате на овие вообичаени стапици ако го паркирате дома неколку недели.

  1. Ослабена батерија
  Најверојатниот проблем кога паркирате возило една недела или повеќе е батеријата. Може да се случи батеријата да ви е веќе испразнета или да е „послаба“ поради стандардното самопразнење, па автомобилот потешко се стартува, пренесува nova.rs.

  Ако батеријата е целосно испразнета, автомобилот воопшто нема да се запали, а здрава батерија треба да може да го запали моторот дури и откако ќе седне неколку недели. Покрај купувањето нов, опција е и возењето до врвот, обично е доволно половина час, а во полоши услови најмногу еден час. Во овој период не треба да го исклучувате моторот. Возете со нормална брзина и без зголемување на бројот на вртежи.

  2. Рѓосани сопирачки
  Една недела во влажни услови може да предизвика корозија на сопирачките. За да го избегнете ова, периодично движете го возилото или паркирајте во гаража каде што автомобилот е заштитен од елементите. Ако ‘рѓата се развие во текот на неколку недели, тоа е веројатно само мала корозија на површината на дисковите. Можеби на почетокот ќе забележите мало квичење, но во повеќето случаи тоа ќе исчезне по неколку застанувања.

  3. Старо гориво
  Ако автомобилот седи два или повеќе месеци без да користи полн резервоар гориво, преземете некои мерки на претпазливост за да избегнете можни проблеми со моторот како што се губење на ефикасноста, груби осцилации или дури и неиспуштање. Пополнете го резервоарот кога ќе се вратите – ова ја намалува количината на кислород во резервоарот што го разградува горивото и го намалува ризикот од корозија од кондензација.

  4. Нерамни гуми
  Ако возилото е паркирано три месеци или повеќе, гумите може да се искриват, односно шарата да се издлаби, особено ако притисокот е низок. Внимавајте на ова особено во постудените месеци бидејќи пониските температури предизвикуваат пад на притисокот во гумите. Почетокот на есента е добро време да го проверите притисокот во гумите, бидејќи нискиот притисок може да биде штетен за безбедноста и ефикасноста додека возите. Ако го паркирате автомобилот подолго време, повремено движете го за да ја смените положбата на шарата на гумите, а не е лоша идејата малку да ги надувате гумите.

  5. Штетници
  Глувците и другите глодари може да предизвикаат значителна штета на возилата со грицкање жици или извалкање на внатрешноста. Тоа е затоа што сакаат темни и тивки места. Можете да го намалите ризикот од ова ако вашиот автомобил е паркиран во гаража што се користи секојдневно или е изложен на сончева светлина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img