More

  Овие овошја и јаткасти плодови можат да помогнат во олеснување на симптомите на деменција

  spot_img

  Додека научниците прават напори да дознаат повеќе за состојбата на деменцијата и нејзиниот третман, има долг пат до превенција и третман. Според Меѓународната асоцијација за Алцхајмерова болест, на секои три секунди некој во светот развива деменција.

  Меѓутоа, новото истражување на Универзитетот во Копенхаген откри дека супстанцијата која природно се наоѓа во калинките, јагодите и оревите може да биде клучна за ублажување на симптомите на Алцхајмерова болест.

  Како одредени овошја и јаткасти плодови можат да ги олеснат симптомите на деменција
  Зборувајќи за Futurity, Вилхелм Бор, професор на катедрата за клеточна и молекуларна медицина на Универзитетот во Копенхаген, рече: „Нашето истражување на модели на глувци на Алцхајмерова болест покажува дека уролитин А, која е природна супстанца во калинките, може да ги ублажи проблемите со меморијата. и други последици од деменција“.

  „Иако студијата беше спроведена на модели на глувци, изгледите се позитивни. Досега, истражувањата покажаа ветувачки резултати за супстанцијата во мускулите, а планирани се и клинички испитувања на луѓе“, додаде тој.

  Тој објасни дека луѓето со невродегенеративни болести доживуваат митохондријална дисфункција, позната и како митофагија. Тоа значи дека мозокот има потешкотии да ги отстрани слабите митохондрии, кои се акумулираат и влијаат на функцијата на мозокот.

  „Ако сте во можност да го стимулирате процесот на митофагија, отстранувајќи ги слабите митохондрии, ќе видите многу позитивни резултати“, истакнува тој.

  Што е следно во истражувањето
  Истражувачите допрва треба да потврдат колку точно е потребно и колку може да се земе без несакани ефекти.

  „Сè уште не можеме да кажеме ништо дефинитивно за дозата. Но, претпоставувам дека тоа е повеќе од една калинка на ден. Сепак, супстанцијата е веќе достапна во форма на таблети и во моментов се обидуваме да ја најдеме вистинската доза“, заклучи Бор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img