More

  Оваа диета станува се попопуларна, а можеби е и поздрава од медитеранската исхрана

  spot_img

  „Овие типови на диететски обрасци (атлантска и медитеранска диета) имаат потенцијал да го намалат ризикот од срцеви заболувања, дијабетес, рак, мозочен удар, па дури и когнитивно опаѓање (деменција и Алцхајмерова болест) и да ја подобрат гастроинтестиналната функција и цревниот микробиом“, рече Трејси. Крејн, доцент на Универзитетот во Мајами.

  Студијата објавена во 2021 година покажа дека исхраната на Атлантикот е поврзана со помал ризик од смрт. Има некои ограничувања за новата студија. Имено, истражувачите признаваат дека „шест месеци можеби не биле доволно долги за правилна проценка на метаболичките промени“.

  „Следењето на учесниците во текот на неколку години може да ги зајакне нашите резултати“, велат тие во нивниот заклучок.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img