More

  Ова се некои од најуникатните споменици во светот

  spot_img

  Ширум светот има доста уникатни и оригинални ремек-дела на талентирани уметници, коишто ги инспирираат и околните жители и светските патници. Следи дел од најнеобичните статуи, скулптури и споменици кои внесуваат живот во понекогаш бледите улици и плоштади и нѐ тераат да се потсетиме на најважните настани од светската историја и од животот воопшто.

  1. „Мустанзи“ од Роберт Глен, во Тексас (САД)…

  2. „Експанзија“ од Пејџ Бредли, во Њујорк, САД… Ја отсликува хармонијата и убавината на внатрешното просветление.

  3. „Пробиј се низ својата закоравеност“ од Зенос Фрудакис, Пенсилванија (САД).

  4. „Црниот дух“, Клајпеда, Литванија…

  5. „Статуата на патникот“ од Бруно Каталоно во Франција… Ја прикажува празнината на печалбарот кој е далеку од својот дом.

  6. Споменикот „Нелсон Мандела“ во Јужна Африка…

  7. Сатиричната статуа „Де Варткапоен“, Брисел, Белгија…

  8. „Скулптурите на нилските коњи“ во Тајпеј, Тајван…

  9. Необичниот споменик посветен на поетот Михај Еминеску во Онести, Романија…

  10. Сцена од Првата светска војна со статуи во реална големина, Еџеабат, Турција…

  11. „Келпис“, Гранџмаут, Обединето Кралство…

  12. Игуана Парк, Амстердам, Холандија…

  13. Споменикот „Непознатиот минувач“, во Вроцлав, Полска…

  14. Споменикот „Чевлите на брегот на Дунав“, во чест на Евреите жртви на наци-фашизмот… Се наоѓа во Будимпешта, Унгарија.

  15. „Малата сирена“ која станува жена – бронзена статуа на брегот на Копенхаген, Данска, дело на Едвард Ериксен.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img