More

  Нов научен пробив на патот кон оживување на изумрените видови

  spot_img

  Тасманискиот тигар исчезнал пред помалку од еден век, но бидејќи неговото живеалиште сè уште е зачувано, научниците сакаат да го оживеат овој вид. Истражувачите сега успеаја во исклучително важен чекор на патот кон заживување на изумрените видови, што претставува нова пресвртница во оваа област. За прв пат успеале да добијат РНК од изумрено животно.

  За прв пат научниците успеаја да добијат рибонуклеинска киселина (РНК) од изумрено животно, тасманискиот тигар, објавија истражувачите од Универзитетот во Стокхолм. Тие објаснија дека овој пробив ги зголемува шансите за оживување на животно за кое претходно се мислеше дека е засекогаш изгубено.

  „РНК никогаш не била добиена и секвенционирана од изумрен вид“, вели Лав Дејлен, професор по еволутивна геномика на Универзитетот во Стокхолм и еден од водачите на проектот. Според него, ова е мал чекор кон фактот дека во иднина можеби ќе биде возможно да се оживеат изумрените видови.

  Дејлен и неговиот тим успеаја да ја секвенционираат основната секвенца на РНК од 130-годишен примерок на тасманискиот тигар – складиран на собна температура во шведскиот природонаучен музеј. Врз основа на ова, тие потоа можеа да ја реконструираат РНК на неговата кожа и скелетните мускули.

  Неопходно е да се знае и ДНК и РНК
  „Ако сакате да оживеете изумрено животно, тогаш треба да знаете каде се гените и што прават и во кои ткива се регулирани“, објасни Дален, нагласувајќи дека е неопходно да се знае и ДНК и РНК. Една од најважните задачи на РНК е преносот на генетските информации помеѓу ДНК и рибозомите.

  Научник со остатоци од тасманиски тигар Истражувачите зеле примероци од ткиво од 130-годишен примерок на тасманиски тигар, кој бил чуван на собна температура во шведскиот природонаучен музеј во Стокхолм. (Фото: ПРОФИМЕДИЈА)
  Последниот познат жив тасмански тигар умре пред помалку од еден век
  Последниот познат жив тасманиски тигар, познат и како тасманиски волк или тилацин, починал во заробеништво во 1936 година во зоолошката градина Бомарис во Тасманија. По европската колонизација на Австралија, животното било прогласено за штетник, а властите понудиле награда за секое убиено возрасно животно.

  Научниците одлучија да го оживеат овој вид торбар, меѓу другото, бидејќи неговото природно живеалиште во Тасманија е главно зачувано. Нивните наоди се исто така важни за проучување на пандемични РНК вируси.

  РНК е носител на генетски информации кај некои видови вируси. Многу минати пандемии, како што се оние на новиот коронавирус или шпанскиот грип, беа предизвикани од РНК вируси, според АФП.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img