More

  Нивните услуги ги бараат речиси сите во Германија, а месечно заработуваат над 5.000 евра

  spot_img

  Во комплицираниот свет на даноците, улогата на даночните советници е клучна. Нивната работа е посложена отколку што изгледа на прв поглед.

  Даночните советници не се само експерти за даночни прашања. Тие даваат поддршка во сметководството, подготовката на билансот на состојба и царинските работи. Овој аспект од нивната работа е особено важен за компаниите кои работат во глобализирана и мрежна економија.

  Покрај тоа, тие споделуваат совети за започнување бизнис и реструктуирање. Нивната експертиза се користи и при одлуки за инвестирање и вреднување на компаниите.

  Даночните советници во Германија исто така ја проверуваат законитоста на даночните пресметки и ги застапуваат своите клиенти во фискалните судски постапки. Тие ги извршуваат и задачите на стечајните управници или управителите на средства. Сите овие работни места бараат високо ниво на стручност, искуство и одговорност.

  Колку заработуваат?
  Секој што ќе помине низ долгата и тешка обука да стане даночен консултант ќе биде награден со висока плата. Квалификуваните работници со полно работно време во оваа област заработуваат над националниот просек.

  Заработка на даночните советници по држави:

  Баден-Виртемберг: 7.105 евра
  Баварија: 6.897 евра
  Берлин: 6.222 евра
  Бранденбург: 5.254 евра

  Бремен: 6337 евра
  Хамбург: 6.967 евра
  Хесен: 7.103 евра
  Мекленбург-Западна Померанија: 5.060 евра

  Долна Саксонија: 6.056 евра
  Северна Рајна-Вестфалија: 6.659 евра
  Пфалц-Пораин: 6.462 евра
  Сар: 6.282 евра

  Саксонија: 5.314 евра
  Саксонија-Анхалт: 5.228 евра
  Шлезвиг-Холштајн: 5.817 евра
  Тирингија: 5.368 евра

  Вработен даночен советник во Германија заработува во просек по 6.563 евра бруто месечно, но многу советници работат како независни консултанти, поради што заработуваат повеќе.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img